Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Varga Mihály képviselõ úr nagyon lényeges kérdést vetett fel, mert itt a tények azt mutatják, hogy az agrártárca vezetõje, a földmûvelésügyi miniszter úr mulasztásos törvénysértést követett el, hisz már július közepén az étkezési búzánál meg kellett volna hirdetni a garantált árat, a vágómarha, vágósertés és a tehéntejnél pedig október elején, hisz 90 nappal, hogy a következõ év elõtt meg kellett volna hirdetni a garantált árakat, tehát ez október elején lett volna határidõs.

Így most már a kukorica, ugye, januárban kellene hogy meghirdetésre kerüljön, a garantált ár 90 nap, ugye, a következõ évi vetéseknél, és ezért ha így halad, valószínûleg ott se lesz meghirdetve idõre a garantált ár. Így a mulasztásos törvénysértés áll, amit Varga képviselõ úr elmondott.

Az integrált termelési rendszerekkel kapcsolatban a mezõgazdasági bizottság ülésén is - ellenzéki képviselõk - hevesen kritizáltuk azt a módszert, hogy az amúgy is nagyon csekély jövõ évi agrártámogatásból közvetett úton - hát nem tudok mást mondani - régi állampárti vezetõknek juttatnak majd pénzeket azáltal, hogy az integrált termelési rendszerhez készített tanulmányokat több százmillió forintért elkészítsék.

Négy hete, vagy öt hete mondtam el napirend elõtt, amikor még 83 milliárd forintot terjesztett elõ a Pénzügyminisztérium, hogy nagyon kevés, és az FM pedig 101 milliárdot hirdetett meg. Szerintem taktikai hibát követett el a tisztelt Földmûvelésügyi Minisztérium, hisz az összes agrár-érdekképviseleti szervezet legkevesebb 120-130 milliárd forintot, így a Független Kisgazdapárt is, tartott kívánatosnak, hogy azokat a célokat megvalósíthassuk, ami a kormányprogramban is van, és ami a jövedelemtermeléshez óhatatlanul szükséges lenne, hisz a mezõgazdasági termelés ilyen mélyponton soha nem volt és nem lesz, ha marad ez az agrártámogatás, mint ahogy ide jutott '96-ban, és ami '97- ben is várható. (Az elnök pohara megkocogatásával jelzi, hogy a hozzászólás ideje lejárt.) Sajnos azt kell látni, hogy a PM, a 83-ról 88 milliárd forintra felemelve, azt hiszi, hogy megoldotta feladatát - sajnos az agrárképviseletek nem így érzik. Köszönöm. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage