Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Urak! A Varga Mihály képviselõ úr által felvetettekbõl a következõkre kívánok válaszolni.

Való igaz, hogy a garantált árak meghirdetése késik. Ennek alapvetõen két oka van. Az egyik oka az, hogy hosszan tartó és rendkívül kemény tárgyalások után sem sikerült megegyezni az érdekeltekkel, ezt pedig mindenképpen szerettük volna elérni. Én azt gondolom, hogy ezek a tárgyalások lezárhatók, és ebben a hónapban a garantált árak, legalábbis körvonalai, kialakíthatók.

A másik, egy rendkívül objektív ok ezekkel kapcsolatban, hiszen itt a tejrõl, a búza áráról, a kenyér áráról, a húsárakról van szó. Az, hogy az elmúlt idõszakban - mindannyiunk által ismert okok miatt és körülmények között - a takarmányárak rendkívüli mértékben megemelkedtek. Az idei kedvezõ kukoricatermés és a takarmányárak normalizálódása ad lehetõséget arra, hogy elfogadható garantált árakat hirdessünk. Az õszi búza vetését a garantált ár késõi bejelentése nem hátráltatja, hiszen annyira kedvezõ az ár, hogy az idõjárás függvényében igyekeznek a gazdák a tavalyinál nagyobb területen termelni.

A második témával kapcsolatban. Mindenféle gyanúsítgatást és a jövõbe mutogatást én visszautasítok, én szeretném hangsúlyozni, hogy az agrártámogatásokat mindenki csak nyilvánosan meghirdetett rendelet alapján vagy nyilvánosan meghirdetett pályázatok szerint kaphatja meg. Egyetlenegy olyan támogatási konstrukció sem mûködik, amely külön utakon, valamilyen külön körben meghatározott szervezeteknek adna ilyen támogatást, és senki nem kért tõlünk ilyen pénzt.

Nem felel meg a valóságnak az sem, amit Varga Mihály mondott, (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a hozzászólási idõ lejártát.) hogy egyes állami gazdaságok számára külön keretet kértek volna ebben az integrációs programban. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage