Bogárdi Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Nem elsõ alkalommal tárgyaljuk ezt a kérdést. Mi már többször felhívtuk a figyelmet, hogy nem lehet felelõtlenül ígérgetni, még a mezõgazdaságban sem.

Annak idején önök azzal az ígérettel érkeztek, hogy duplájára kell emelni a mezõgazdasági támogatást. Azóta megtárgyaltuk a '95. évi zárszámadást, és a beszámolóban az a mondat szerepel, hogy a '95. évi agrártámogatás a '94. évi támogatás szintjén maradt - nominálértékben. Tehát reálértékben erõsen csökkent. Ez átment '96-ra, és úgy látszik, hogy '97-re is így marad.

De történt más is. '95-rõl '96-ra áthoztunk 15 milliárd forintos kifizetetlen számlát. Ezt én tavaly ilyenkor önnek ugyanígy elmondtam, amikor beterjesztették a módosítást arra vonatkozóan, hogy átcsoportosítsanak pénzeket. Most a pótköltségvetés - mármint a '96. évi - ugyanezt a helyzetet teremti. 18 milliárdos betömetlen lyukról beszél a pótköltségvetés, önök erre beterveztek 13 milliárdot. 5 milliárdos lyuk van benne, de úgy, hogy ezen túlmenõen még 99 milliárdot átviszünk kifizetetlen számlát, tehát együttesen 14 milliárdot.

Tehát önök mesterségesen teremtik meg azt a helyzetet, amit '96 tavaszán már eljátszottunk. Eljátszottunk - tudjuk, hogy mi az eredmény. Két hét alatt összeomlott a mezõgazdasági beruházási támogatás, és ennek, miniszter úr, ön az oka. Ezt önnek látnia kellett volna, hogy nem fog mûködni. Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage