Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Most itt, '56 évfordulóján egy október 23-át megelõzõ évek szellemét idézõ nyilatkozat ügyében szólok.

A népjóléti minisztert megdöbbentették azok a hírek, melyek szerint bizonyos esetekben beteg emberek nem kapják meg a gyógyulásukhoz szükséges gyógyszereket. Ezek az ügyek felháborítóak, és minden tudomásomra jutó esetben kezdeményezem a személyi felelõsségre vonást.

Tisztelt Képviselõtársaim! Ez fenyegetés. Az a kérdés, kit fenyeget a népjóléti miniszter? Elgondolkoztam rajta, hogyan is történik ez. Valamelyik vidéki kórházból egy beteg küld egy levelet a népjóléti miniszternek, hogy véleménye szerint õ nem kapta meg a gyógyulásához szükséges gyógyszereket - mire a miniszter elmegy, megnézi, és felelõsségre vonja az orvost. Így gondolta?

Tisztelt Miniszter Úr! Ön egyet tehet: vizsgálatot kezdeményezhet egy ilyen ügyben. Felelõsségre vonást nem. És valóban - kit fenyeget, miniszter úr? Miközben október 23-a emlékére az ország szíve nagyot dobban, aközben két egyetem szívsebészetén megállnak a szívmûtétek. Miért? Pénzhiány miatt. Vártam a hétvége során, hogy Horn, a jó király megjelenik a klinikán és elmondja, hogy életmentõ mûtétek nem maradhatnak el.

.

(9.20)

Tisztelt Képviselõtársaim! Nemcsak a csontvelõ-átültetés életmentõ mûtét, a szívmûtét is az. De a szívmûtétek megállnak a klinikán. Kit fog felelõsségre vonni, miniszter úr? Azt az orvost, aki nem végzi el a mûtétet, mert nincs pénz az eszközökre, vagy azt az intézetvezetõt, amelyik deficit terhére is beszerzi az eszközöket? Mi célt szolgál ez a fenyegetõ nyilatkozat? Mi célt szolgálnak ezek az össze-vissza nyilatkozatok, amikor a miniszter azt mondja, hogy majd elvégzik máshol a szívmûtétet, csak azt nem tudja, hogy máshol sincs rá kapacitás? Két egyetemi klinikán állnak már le. Miniszter úr, a fenyegetés nem megoldás. Az egészségügyben kialakult rendkívül súlyos helyzetben, amikor a pénzhiány az orvost szembeállíthatja terápiás szándékával, ebben az esetben a fenyegetés csak ronthatja a helyzetet. Rontja a helyzetet az orvos számára, rontja a helyzetet az orvos és a beteg között, és nem éri el azt a célt, amit ön akar. Ezt a célt csak azzal lehet elérni, ha odafigyel a szakmai testületek véleményére, azzal lehet elérni, ha olyan intézkedéseket hoz, amelyik nem növeli a zûrzavart az egészségügyben. A kórházak adósságának rendezésére hónapok után talán csak most van lehetõség, miközben az újabb adósságok halmozódnak.

Tisztelt Miniszter Úr! Ha ön kivizsgálja ezeket az ügyeket, és kiderül, hogy a döntéshozóké a felelõsség, önmagát is felelõsségre vonja? Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage