Kónya Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÓNYA IMRE, a nemzetbiztonsági bizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! A nemzetbiztonsági bizottságnak a költségvetés tárgyalása során speciális feladata van, amely eltér a többi bizottság feladatától.

A nemzetbiztonsági törvény 14. § (4) bekezdés g) pontjának értelmében ugyanis a bizottság véleményezi a nemzetbiztonsági szolgálatok költségvetésének részletes tervezetét, valamint további feladatai is vannak. Itt a "részletes"-en van a hangsúly, ami azt jelenti, hogy a nemzetbiztonsági bizottság tagjai meg kell hogy ismerjék azokat a részletes számokat, amelyek tervezet formájában a Pénzügyminisztérium elé is kerülnek, és amely alapját képezi annak a költségvetési javaslatnak, amelyet aztán a pénzügyminiszter kidolgoz, és amely a tisztelt Ház elé kerül.

(11.10)

Nos, nyilvánvaló, hogy ezek a részletes számok részben eltérnek, és bõvebbek annál, mint ami nyílt anyag formájában a törvényjavaslatba bekerül. Az 1994-ben meghozott 85/1994-es kormányrendelet 44. § (1) bekezdése éppen ezért úgy rendelkezik, hogy szigorúan titkos anyagként ezt a részletes számokat tartalmazó tervezetet a Pénzügyminisztériumhoz való eljuttatással egyidejûleg a nemzetbiztonsági bizottsághoz is el kell juttatni. Miután ez nem történt meg a legutóbbi idõkig, ezért én felhívtam a két minisztert, akik a szolgálatot felügyelik, hogy szíveskedjenek beküldeni ezeket a részletes számokat tartalmazó tervezeteket. Ez a mai napig megtörtént.

Akkor, amikor tárgyalta a bizottság a költségvetést, akkor azonban még nem álltak rendelkezésre ezek a részletes számok, illetõleg olyan idõben érkeztek, amikor nem lehetett megtárgyalni.

Az igazság kedvéért meg kell említenem, hogy a polgári szolgálatokat felügyelõ miniszter úr elõbb nyújtotta be ezeket a tervezeteket, és ez volt az oka annak, hogy én napirend elõtt a honvédelmi miniszter úr felé tettem egy észrevételt, hogy ezek még nem érkeztek meg, azt követõen megkaptam a tervezeteket, de az ezután néhány nappal következõ bizottsági ülésen nem tudták a bizottság tagjai megfelelõen értékelni, és nem ennek ismeretében folyt le a bizottsági ülés.

Ezért kötelességszerûen tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy csak ugyanazt az anyagot, a javaslatnak a vonatkozó részét tudtuk figyelembe venni és megtárgyalni, és ennek alapján döntött úgy a bizottság - egyébként egyhangú szavazással -, hogy a javaslatban a hatáskörünkre vonatkozóan megjelent számok vonatkozásában általános vitára alkalmasnak találja a nemzetbiztonsági szolgálatok tekintetében az állami költségvetést.

Ugyanakkor a bizottság úgy határozott, hogy kötelezettségének eleget téve még az általános vita lezárását megelõzõen az immár rendelkezésünkre álló részletes adatok alapján - továbbá kérésünkre további kiegészítõ adatok birtokában - és a két miniszter jelenlétében, illetõleg a szolgálatok képviselõinek a jelenlétében meg fogjuk tárgyalni a részletes tervezetet, és a tárgyalás eredményérõl szükség szerint tájékoztatni fogjuk a tisztelt Házat, még olyan idõben, amikor az esetleges módosításokat a költségvetési törvényben érvényesíteni lehet. Minderrõl kötelességszerûen tájékoztattam a tisztelt Házat.

Úgy vélem, hogy ez a bizonyos fokig zavarnak mondható jelenség a jövõben kiküszöbölhetõ lesz, és akkor valóban úgy tudjuk tárgyalni a költségvetést, hogy minden vonatkozásban megbízható vélemények állnak a tisztelt Ház rendelkezésére. A bizottság ezért mindent meg fog tenni a jövõben, és remélem, hogy a kormányzattal együttmûködésben tudja ezt megtenni. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage