Barkóczy Gellért Tartalom Elõzõ Következõ

BARKÓCZY GELLÉRT, a mezõgazdasági bizottság kisebbségi véleményének elõadója: Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt képviselõtársaim! A mezõgazdaság bizottság 1996. október 16-i ülésén a jelen lévõ ellenzéki képviselõk, a Független Kisgazdapárt, a kereszténydemokrata, a Fidesz-képviselõk élesen bírálták a kormány által beterjesztett 1997. évi agrártámogatási tervezetet.

A javasolt 88 milliárd forint agrártámogatás helyett az ellenzéki képviselõk 130 milliárd forintot tartanak szükségesnek, hogy a termelõk szerény jövedelemhez jussanak, és a belföldi ellátáshoz és az exporthoz megfelelõ árualapot megteremthessék.

Az agárágazat mûszaki fejlesztési fenntartási alapjai is leépültek; ha nem kap kellõ támogatást, 1997-ben veszélybe kerül az Európai Unióhoz való csatlakozásunk. Továbbá elutasítják, hogy az ÁPV Rt. döntsön a Földmûvelésügyi Minisztérium költségvetési tervezetében megtalálható pénzrõl, az integrált termelési rendszerrel kapcsolatos tanulmányok kifizetésére felhasználva.

Szükségesnek tartják, hogy a támogatások minél közvetlenebb módon jussanak a termelõkhöz, és erre való tekintettel az ellenzéki képviselõk általános vitára alkalmatlannak tartják a kormány által beterjesztett törvényjavaslatot. Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage