Füle István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FÜLE ISTVÁN, az európai integrációs ügyek bizottságának elõadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az európai integrációs ügyek bizottsága a többi bizottsághoz hasonlóan röviden bár, de megtárgyalta az 1997-es költségvetési törvény tervezetét. Ezt 11 igen, 6 nem és 1 tartózkodással általános vitára alkalmasnak találta.

A többség tette ezt azért, mert egyrészt a törvényjavaslatot jóval áttekinthetõbbnek látja, mint korábban, másrészt azért, mert a megelõzõ idõszak makrogazdasági folyamatai alapján úgy véli, hogy Magyarország jó úton jár, ami a hasonló helyzetû országokat nézve többnyire nem mondható el. Mert milyen Magyarországról van szó, volt, van szó?

Kis, nyitott gazdaság, amelyben a külkereskedelemnek nagy szerepe van, de éppen a külkereskedelem egyensúlyzavarai okoztak nagy problémát. Ehhez jelentõs költségvetési hiány párosult, nagymértékû volt a forint reálfelértékelõdése, s végül az ország függ a beáramló hitelektõl, befektetésektõl.

Az ilyen helyzetben lévõ országok többségében katasztrófahelyzet alakult ki, Magyarországon nem. A termelés nem esett vissza drámai módon, sõt némiképpen növekedett, a munkanélküliség sem nõtt az elõzõ idõszakhoz képest. 1996-ban stabilizálódott a gazdaság, és bár ma is egyensúlytalanság van, ez azonban már lehetõvé teszi, hogy a következõ években nagyobb legyen a növekedés, az infláció tovább csökkenjen. Mindezt tükrözi a jövõ évi költségvetés tervezete.

Harmadrészt a bizottság többsége támogatja a tervezetet azért is, mert megfelelõ összegek állnak rendelkezésre az integrációs csatlakozásra való felkészülésre. Bár itt célszerûnek látjuk ezen tételek konkrétabb megfogalmazását. Mindezek alapján tehát a bizottság többsége a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak találta. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage