Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Természetesen magunk is tisztában vagyunk a helyzettel, sõt, a hitelezõkkel is rendszeresen tárgyalunk. A kórházak konszolidációjára irányuló erõfeszítéseink abban az esetben járnak eredménnyel, ha az Országgyûlés elfogadja a társadalombiztosítási alapok idei költségvetésének módosításáról szóló törvényt, hiszen ennek tervezete tartalmaz forrást az adósságállomány rendezésére.

Tehát a törvény zárószavazásának az idõpontjától függ a konszolidáció megkezdése, hiszen a szakmai és pénzügyi lebonyolítás rendjérõl az érintett szereplõk között van megállapodás. Az ezzel kapcsolatos javaslat készen van, tehát amikor a pótköltségvetést a parlament elfogadja, a konszolidáció gyakorlati kivitelezésének onnantól kezdve semmiféle akadálya nem lehet.

Nem kapcsoljuk össze ezt a pályázatot és ezt az adósságállomány- rendezést az egészségügyi szerkezetváltás elõsegítését szolgáló fejlesztésre kiírt pályázatokkal, azt azonban jelezném, hogy abban a körben az intézményi elképzelések egy része, sajnos, köszönõ viszonyban sincs a fekvõbeteg-ellátó kapacitások átépítésével összefüggõ programmal, ezért akkor lehet dönteni az 1,7 milliárdos és remélhetõleg majd az állami pótköltségvetésben 2 milliárddal kiegészülõ elõirányzat sorsáról, amikor az egészségügyi ellátási kötelezettségrõl szóló törvény értelmében szükséges megegyezések, illetõleg biztosítói döntések véglegessé válnak. Tehát összefüggés a kapacitás, átépítés és a struktúrapályázatok, és nem az adósságkonszolidációs pályázat között van. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage