Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A sanyarú sorsú mezõgazdaságon belül az állattenyésztés a legnehezebb ágazat. Csõdhelyzetbe jutott a magyar állattenyésztés.

Minden ágazat, a baromfitenyésztéstõl kezdve a szarvasmarha- hizlalásig, mindegyik veszteségesen termel. Okai a következõk: nemcsak a takarmányárak emelkedtek, például a baromfitáp-árak 50-60 százalékkal is már ebben az évben, több ízben, hanem a szolgáltatások is. Legutóbb például az inszeminálások, a mesterséges termékenyítés 30- 35 százalékkal, de mondjuk, ha a napos baromfi árát vesszük, a múlt hónapban 12 százalékkal nõtt a napos baromfi ára.

A jövõ évre tervezett energiaár-emelés is elsõsorban az állattenyésztést fogja sújtani, hisz mindennemû, akár csak a tejhûtéstõl kezdve, de minden energiát igényel, tehát az állattenyésztésben az agrárolló szétnyílása sokkal jobban érvényesül, mondjuk, mint a növénytermesztésben.

Nem beszélve arról, hogy a késõi vetés, a mostani rosszabb idõjárás, már a vetésnek nem kedvezõ idõjárás jövõre is elõrevetíti és az önök szakértõi kormányzása is elõrevetíti, hogy megint gyönge búzatermés, takarmánytermés lesz jövõ évben, így magas takarmányárak, gabonaárak mellett természetesen elsõsorban az állattenyésztési termékben fog lecsapódni, az állattenyésztés jövedelmezõségében fog lecsapódni az a probléma, az a csõd, amelyet végül is a kétéves kormányzás alatt csak még tovább mélyítettek önök, mint az elõzõ kormányzat alatt is.

Ez oda vezet, hogy az a falusi munkanélküliség, amely már így is jelentõs, még nagyobb lesz, hisz az állattenyésztés sokkalta több élõmunkát köt le, mondjuk, mint a növénytermesztés, és a falusi munkanélküliség elleni küzdés nyilván maga után vonzaná, hogy az állattenyésztést kellene fejleszteni. Semmit nem látunk önöktõl két és fél év alatt, hogy komplex állattenyésztési programokat gondoztak, a bizonytalan állategészségi helyzet és az elõbb említett okok idézték elõ, hogy ilyen mélypontra a magyar állattenyésztés az utóbbi 100 évben nem jutott, mint 1996-ban.

Kérdezem, tisztelt miniszter úr, mit tesz ön ennek a csõdnek az elkerülése érdekében? Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage