Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ fölmûvelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! Nem felel meg a valóságnak az, amit ön állít. Sajnos ennél mélyebb ponton volt az állattenyésztés 1993-ban, az elõzõ kormány, az elõzõ parlament mûködésének utolsó esztendejében.

(14.20)

Minden adat azt bizonyítja, hogy az elmúlt két esztendõben jelentõs mértékben nõtt a sertésállomány, nõtt a baromfiállomány, a szarvasmarha-állomány is.

A veszteséges termelés sem felel meg a valóságnak. Tekintettel arra, hogy ön idõpontot nem mondott, igenis én nyugodt szívvel azt állítom, hogy az új kukoricaárak és a sertés jelenlegi árai azt bizonyítják, garantálják, hogy nyereségesen lehet termelni. Akik jól gazdálkodnak, nyereségesen állíthatnak elõ például sertéshúst. A tápárak további emelkedésével nem kell számolni, mert a kalászos gabonák gyenge termését pótolta a minden bizonnyal rendkívül kedvezõ kukoricatermés, aminek a betakarítása most folyik. Egyébként ez a felvásárlási árakon és a tõzsdei árakon egyértelmûen lemérhetõ.

Arra a megjegyzésére, amely szerint jövõre is gyenge termés lesz, nem tudok válaszolni, az egy külön kategória. Meggyõzõdésem szerint a jóslások körébe tartozik, és ezért nem én felelek. A jövõ évi támogatási kereteket úgy fogjuk megállapítani, olyan módszerrel dolgozzuk ki, hogy a rendkívül szûkös támogatási keret több mint egyharmadát közvetlenül az állattenyésztés fogja kapni, és a gabonaárak, a takarmányárak szabályozásán keresztül - ha úgy tetszik, az alapanyag árába is - jelentõs lesz a befolyásunk, és meggyõzõdésem, hogy ez elfogadható perspektíva az állattenyésztõk számára. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage