Kovács László Tartalom Elõzõ Következõ

KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm. Tisztelt Képviselõ Úr! Ahogy errõl a parlament a miniszterelnök úrtól is kapott tájékoztatást, tavaly szeptember óta folynak szakértõi tárgyalások egy esetleges peren kívüli megegyezés lehetõségeirõl.

Örülök annak, hogy a képviselõ úr az interpellációban sem zárta ki azt a lehetõséget, hogy peren kívül is meg lehet állapodni. A felek úgy kezdték a tárgyalásokat, hogy leszögezték: sem a tárgyalások, sem az esetleg létrejövõ megállapodás - szakértõi szintû megállapodás - nem érintheti a feleknek a Hágai Nemzetközi Bíróság elõtti pozícióit. Tehát ezzel kizártuk azt a veszélyt, hogy esetleg ez Hágában Magyarország számára kedvezõtlenebb pozíciót teremt.

A szakértõi tárgyalások nem fejezõdtek be, változatlanul folynak; és éppen az elõbbivel összefüggésben született olyan megállapodás a felek között, hogy nem hoznak nyilvánosságra részleteket. Azt hiszem, ez teljesen érthetõ. Éppen azért, hogy a hágai pozícióikat a feleknek ne befolyásolja. Az általános szempontok természetesen nem bizalmasak, vagy nem titkosak.

Ezeken a tárgyalásokon arra törekszünk, hogy feltárjuk a megállapodás lehetõségeit, hogy a megállapodás kölcsönösen hasznos és elfogadható legyen, és végül, hogy ne legyen rosszabb a Hágában várható megállapodásnál, illetve a Hágában várható döntésnél.

Az a veszély, amelyet a képviselõ úr felvetett, nem áll fenn. Tehát - bár most nincs is konkrétan napirenden kétoldalú találkozó, csak háromoldalú találkozó, az osztrák kancellárral együtt -, de amennyiben létrejön kétoldalú miniszterelnöki találkozó, úgy nyilvánvalóan nem kerül napirendre a miniszterelnökök között ez a kérdés, hiszen a szakértõi tárgyalások még nem fejezõdtek be, nincs mirõl megállapodni pillanatnyilag a két miniszterelnöknek. Köszönöm a figyelmet, és kérem a válaszom elfogadását.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage