Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Egyetértek képviselõ úrral abban, hogy a közbeszerzési törvény fontos eszköz a közélet és a piaci viszonyok tisztaságának biztosítására.

A törvény megalkotásának alapvetõ célja az államháztartás kiadásainak ésszerûsítése, a közpénzek felhasználása átláthatóságának és széles körû, nyilvános ellenõrizhetõségének megteremtése, a verseny tisztaságának biztosítása. A kormány október 10-én elrendelte az elkülönített állami pénzalapok és a célelõirányzatok döntési rendszerének felhasználási rendje szabályozásának, a döntéshozatali rendszernek a felülvizsgálatát. A kormány döntése alapján az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztériumban is megkezdõdött a hatáskörébe tartozó célelõirányzatok felülvizsgálata. A felülvizsgálat kiterjed a Hungaroring és a szuperkoncert és minden más, hasonló jelentõségû konkrét ügyek támogatásának a vizsgálatára.

A minisztérium elõzetes ellenõrzése szerint a Formula-1 Magyar Nagydíj támogatása a Magyar Közlönyben közzétett 1090/95-ös kormányrendelet, kormányhatározatnak megfelelõen történt. Ennek alapján összesen 420 millió forint támogatásban részesült, és a Hungaroring Sport Rt. e támogatás felhasználására közbeszerzési hirdetményt tett közzé.

A hirdetmény az április 16-i Közbeszerzési Értesítõben jelent meg. A meghívásos pályázat alapján 46 érvényes pályázat érkezett be, aminek alapján 42 pályázat elfogadásra került. Errõl a pályázók értesítést kaptak, de a hirdetményt - sajnálatos módon - a Hungaroring Sport Rt. nem jelentette meg, pontosan úgy, ahogy képviselõ úr mondja. Tájékoztatom képviselõ urat, hogy az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium intézkedik a részvénytársaság felé hasonló esetek elkerülése érdekében.

A kérdezett Hungaroring Sport Rt.-ben a '96. június 25-i közgyûléséig a magyar állam kisebbségi tulajdonos volt. Az új alapokra helyezett hosszú távú megállapodás szükségessé tette a részvénytársaság tulajdonosi szerkezetének átalakítását. Erre is kiterjed a kormány 1090/95. számú határozata. A kormányhatározat alapján a hatékonyabb tulajdonosi irányítás megvalósítása érdekében a társaság többségi állami tulajdonba került. A magyar állam kivásárolta az IBUSZ Rt. korábbi részesedését, és ennek következtében - tehát '96. június 21. óta - az állam a Hungaroring Sport Rt. többségi tulajdonosa. A többségi állami tulajdonos értékelése szerint a társaság ügyvezetése és vezetõ testületei eredményesen mûködtek.

Tisztelt Képviselõ Úr! A szuperkoncert nem kapcsolódik a Formula-1 Magyar Nagydíjhoz. Erre a rendezvényre a millecentenáriumi rendezvénysorozat keretében került sor. Ennek központi támogatását a rendezvény kulturális jelentõsége és magas színvonala, az országképet javító, széles körû propaganda hatása és ezen keresztül a turisztikai devizabevételek növelése indokolta.

Az elõzményekhez tartozik, hogy a millecentenáriumi rendezvénysorozat ehhez kapcsolódóan a "Vendégségben Magyarországon" programsorozat keretében és annak terhére '95 áprilisában került sor a pályázat kiírására, és ezt követõen ehhez kapcsolódva tett ajánlatot az Ostermann Formula-1 Kft. a szuperkoncert megrendezésére, amely egész pontosan a "Vendégségben Magyarországon" rendezvénysorozat egyik központi eseménye volt.

Az Ostermann Formula-1 Kft. 160 millió forint vissza nem térítendõ támogatást kapott annak kikötésével, hogy azt nem számolhatja el nyereségként. A rendezvény pénzügyi elszámolása még nem fejezõdött be. Az IKM '96. szeptember 30-án elrendelte az Ostermann Formula-1 Kft. elszámolásának ellenõrzését. Ennek az ellenõrzésnek a keretében vizsgálják meg a közbeszerzési törvény elõírásainak érvényesülését is. Megjegyzem, a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium is 20 millió forinttal támogatta a rendezvényt.

(15.00)

A bevezetõben említett és ismert széles körû felülvizsgálat, amelyet a Kormányzati Ellenõrzési Iroda részvételével végzünk, novemberben fejezõdik be. A felülvizsgálat megállapításairól és ennek keretében a Hungaroring Sport Rt., illetve a szuperkoncert támogatásának ellenõrzési eredményeirõl az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium a közvéleményt és képviselõ urat is tájékoztatni fogja.

Mindezek alapján kérem e valóban, az én értékelésem szerint is közbülsõ tájékoztatásként értelmezhetõ válaszom elfogadását. Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage