Hasznos Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HASZNOS MIKLÓS (KDNP): Tisztelt Államtitkár Asszony! Én mint a környezetvédelem területén dolgozó politikus és jogász nagy örömmel állapítottam meg, hogy van már monitoring rendszer, amelyik mérte a Szigetköz vízutánpótlását, van monitoring rendszer, amely mérte a Balaton vízminõségének állapotát, lesz talán olyan monitoring rendszer, amely Drávai Nemzeti Park az esetleges horvát erõmû hatásának a változásait tudja mérni. Tehát fizikailag nagyon sok mindent tudunk mérni, minden fizikai beavatkozás változását és hatását már tudjuk mérni.

Azonban a legfontosabb beavatkozások hatását, amelyek a társadalmi életben történnek és éppen a jogszabályokon keresztül, ezeket úgy érzem, nem tudjuk még mérni. Vagy ha tudjuk is mérni, nem azon a szinten, amely szinten a jogszabály elõírja.

Államtitkár asszony elmondta, hogy mûködnek társadalmi szervezetek, mûködnek kutatócsoportok, azonban emlékeztetni szeretném arra, hogy a hivatkozott, inkriminált jogszabályhely nem a kutatócsoportok feladatává teszi, hanem a szakminiszter feladatává és az igazságügy- miniszter feladatává teszi ezeknek a kérdéseknek a vizsgálatát és az adatok ésszerû felhasználását.

Én nem vonom kétségbe azt, hogy most már ragyogó a helyzet, önök a tárcán belül sok mindent fölállítottak, csak mi errõl még mindig semmit nem tudunk, és - azt hiszem - itt, ebben a Házban kellene tudomással bírnunk arról, hogy például mi a hatása a termékdíjról megalkotott törvényünknek, hogy funkcionál ez, mi jött ebbõl be az országba, mit lehet ebbõl a környezetvédelemre fordítani a közszolgáltatásra kötelezõ igénybevétele területén. Vagy például a környezetvédelmi törvény végrehajtására kiadott jogszabályok, mint például a környezetvédelmi hatásvizsgálat, ezek hogy mûködnek, és ezeknek mi a társadalmi hatása. Azt hiszem, ezt kellene tudni nekünk. Ezért - mivel ezt nem tudjuk, és az ön válasza sem tartalmazta - nem tudom elfogadni a válaszát. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage