Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnöknõ! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõnõ! Valóban ön helyesen hivatkozott a különbözõ kormányrendeletekre, illetve határozatokra, de a kormánynak a július 24-én kiadott határozata intézkedik arról, hogy mely beszerzések mely szervezetnél történjenek. Egyrészt a Belügyminisztérium tekintetében sorolja fel a különbözõ termékköröket - telefon, telefax, irodatechnika, irodabútor, papír, nyomtatvány -, valamint a Belügyminisztérium és intézményei személygépkocsi tekintetében ad neki központosított beszerzési feladatokat. Ugyanakkor a központi költségvetési szervek személygépkocsik, számítástechnikai anyagok, valamint hajtó- és kenõanyagok beszerzése vonatkozásában a Miniszterelnöki Hivatalt jelöli ki ez a bizonyos határozat. Ugyanakkor az ön által helyesen hivatkozott határozat július 24-én a következõképpen rendelkezik: történjék intézkedés a központi szervek létrehozására. Az a) pontban azt mondja, hogy Belügyminisztérium, zárójel Központi Beszerzési Iroda. Mondja július 24-én. Azt gondolom, hogy ehhez képest október 2-án, amikor a rendelet megjelent ezzel kapcsolatban túl nagy meglepetést ez már nem okozott, hiszen július 24- én a kormány határozata már nevesítette a Központi Beszerzési Irodát.

Nem csoda, hogy nevesítette, hiszen ez a szervezet több évtizede végzi a Belügyminisztérium és szervezetei részére a különbözõ központosított beszerzéseket. A feladat ellátására tehát felkészült, megfelelõ infrastruktúrával rendelkezik. Itt külön szervezet megalapítására vagy kiépítésére nem volt szükség.

(15.30)

Ön azt mondja a kérdésében, hogy nem kezdõdött meg az állami normatívák kidolgozása. Tájékoztatom képviselõ asszonyt, hogy ugyanaz a határozat, amelyre ön is a kérdésében hivatkozott, azt mondja ki, hogy a normatívák megalkotásának felelõse a pénzügyminiszter, Miniszterelnöki Hivatal, illetve az ipari és kereskedelmi miniszter.

Ugyanakkor nem áll meg az a megállapítás, hogy nem kezdõdött meg a normatívák kidolgozása. A normatívák kidolgozása szeptember hónapban befejezõdött. Jelenleg ezeknek a normatíváknak az államigazgatási egyeztetése folyik, annak befejezése után lesz majd a kormány abban a helyzetben, hogy dönteni tudjon ezekrõl.

Ugyanakkor azonban rögzítenem kell, hogy - ami a Belügyminisztériumot illeti - a Központi Beszerzési Iroda rendelkezik eddig is, vagy a versenytárgyalásról szóló elõírásoknak, vagy - amióta közbeszerzési törvény létezik - a közbeszerzési törvény elõírásainak megfelelõ különbözõ szerzõdésekkel. Ezért nincsen akadálya annak, hogy most ellássa a megfelelõ feladatait ezen a területen. És még egyszer mondom, ennek ellátására egyébként infrastruktúrájában és szervezetében egyaránt alkalmas. A normatívák elfogadása után pedig azoknak megfelelõen fogják ezek a szervezetek a megfelelõ beszerzéseket elvégezni. Köszönöm a figyelmet. Kérem válaszom elfogadását. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage