Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõ Úr! Az egészségügyi szerkezetátalakítás érdekében kidolgozott program és az ön által is említett törvény az ország egészére vonatkozóan mintegy 10 ezer kórházi ágy megszüntetését, illetõleg más ellátási formára való átalakítását irányozza elõ.

Közhely, hogy indokolatlanul is kórházi ellátást veszünk igénybe, amikor más egyszerûbb, olcsóbb és hatékonyabb eljárással jobb eredmény érhetõ el. Mondhatnánk nemzetközi példákat. Egész Európa küszködik a kínálatszûkítés dilemmáival, de maradjunk hazai talajon.

A kidolgozott átalakítási programmal a 10 ezer lakosra jutó ágyszám átlaga az országban 81 lesz, igen nagy szórással még mindig. Csongrád megyére egyébként ez a szám várhatóan 83 lesz.

A törvény értelmében a megyei kórházi ágyszámok kiszámítását megadó formula szerint az egyes összetevõk meghatározása körültekintõ adategyeztetések és információk birtokában történt.

Számos mutatót figyelembe vettünk, elsõsorban olyanokat, amelyek valamennyi megye esetében szoros összefüggést mutattak a lakosság egészségi állapotában.

(15.40)

A területen kívüli ellátás kötelezettsége és gyakorlata szerint alakítottuk ki azt a mutatót, amely az ön által is említett progresszív ellátásból eredõ többlet igénybevételt ismeri el. Ennek a mutatónak a kimunkálása során a szakértõk figyelembe vették a törvény megalkotását megelõzõ évben az úgynevezett vándorló betegek számát, akik orvosi ellátása nem saját lakhelyükön, nem a saját megyéjükben történt. Postai irányítószámuk alapján az egész országra vonatkozóan kiszámították az úgynevezett vándorlási egyenleget. Megjegyzem, hogy negatív egyenleg esetében is nullának vették ennek a mutatónak az értékét, mert nem kívántuk büntetni azokat a megyéket, amelyekbõl többen mennek el gyógykezelésre, mint amennyien odaérkeznek. Csupán hét egység esetében adódott pozitív érték, Csongrád megye 4,21 értéke nagyságban a harmadik.

Sajnos ismét számokat kell mondanom, mert a kérdésben is számok voltak. Csongrád megye népességszáma kerekítve 429 ezer fõ. Az 1995. évi betegforgalmi adatokon alapuló 24,2 százalékos átlagos kórházi igénybevételi aránnyal számolva a megye lakosságából a kórházban ellátottak várható száma 104 ezer lett volna. Ezzel szemben közel 114 ezer beteget kezeltek ennek a megyének a kórházaiban, a többlet a más megyékbõl érkezõ betegeknek tulajdonítható. A szentesi kórházban 18 602 beteget láttak el. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei, képviselõ úr által említett települések körülbelül 22 ezer lakosából, 7 településrõl, Csongrád megyében a szentesi kórházban azonban csak 3440 beteget ápoltak, tehát messze a 24 százalékos arány alatt, valamivel több mint 15 százalékot.

Tehát a konkrét kérdésekre válaszolva, tisztelt képviselõ úr, azt tudom mondani, hogy arra nincs mód, hogy Csongrád megye esetében kivételt tegyünk az ágyszámcsökkentés mértékét illetõen, azért sem, mert nem csupán csökkentésrõl van szó, hanem egyenlõtlenségek mérséklésérõl. Arra egyébként lett volna lehetõség, hogy a Szolnok megyei egyeztetõ fórum Csongrád megyében javasoljon kapacitáslekötést, ott azonban nem kívántak ezzel a lehetõséggel élni. A törvény egyébként sem biztosít méltányossági jogkört a népjóléti miniszter részére.

Másodszor: jóllehet Csongrád megyében az intézményfenntartók, mint ön is tudja, nem tudtak megállapodni a törvény által megszabott határidõre. Abban azonban biztos vagyok, hogy az egészségbiztosító nem a törvény betûjének, hanem szellemének megfelelõen olyan döntést hoz, hogy a szentesi kórház mûködõképessége ne kerüljön veszélybe. Köszönöm szépen. Kérem válaszom elfogadását. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage