Gyõriványi Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYÕRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! 1995. október 31-én, éppen egy éve, interpellációt intéztem az akkor volt mûvelõdési és közoktatásügyi miniszterhez az Unicri-program tárgyában. A korrekt politikai államtitkári válaszra megígértem, hogy továbbra is figyelemmel kísérem ezt az ENSZ-programot és alkalmasint sorra felvetem gondjaimat. Ezek most bõven vannak. Az Unicri-program költségeit az ENSZ római irodája olasz támogatással fedezi évi 80 millió dolláros magyar kerettel. Felelõse pedig 1993-tól '95-ig a parlamenti sajtóiroda szerint a Népjóléti Minisztérium, a Mûvelõdési Minisztérium, a Munkaügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium volt. 1995 decemberében az Igazságügyi Minisztérium is jogosultságot kapott a tárcaközi bizottságban az érkezõ dollárok elosztásának okán, hiszen a bûnmegelõzés és büntetés-végrehajtás területén is elkel a szenvedélybetegségek kapcsán a prevenció.

A program Hermann Woltring ENSZ-igazgató úr irányításával hivatali lassúsággal, de következetesen folyik. Az utóbbi hetekben az iskolák környékérõl azonban aggasztó eseményekrõl érkeztek hírek, amelyeket az itt-ott már folyó Unicri-tanfolyamok minden pozitívumok mellett sem tudnak kezelni. Pedig a gyermeki jogok 1989-es egyezménye a kormányok részére elõírta: "Minden szükséges intézkedés megtételét a törvénykezés, a gazdaság, a szociális ügyek és a nevelés területén a gyermekek védelme érdekében meg kell tenni." És mi történik ezen a területen? Az iskolák, iskolaszékek, szülõi közösségek néhol az iskolákkal karöltve szerveznek egynyelvû és egyszívû brigádokat gyermekeik védelmére, a tanítás végén az épületek körül sündörgõ drogkereskedõ bélyegárusok ellen, a marihuánás cigarettát kínálók ellen, a pornóárusok ellen, a beszervezés ellen.

A gyermekeikért felelõs szülõk nevében szeretném felhívni a figyelmet a Független Kisgazdapárt nevében, hogy a mûvelõdési kormányzat milyen konkrét intézkedéseket tett az Unicri-program lassú megvalósulása mellett a gyermekek megóvása érdekében? Köszönöm szépen. (Taps.)

(15.50)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage