Tokaji Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOKAJI FERENC (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Amikor ez év szeptember 26-án benyújtottam ezt a kérdést, Békés megyében rendkívüli aktualitássá kezdett válni az úgynevezett "belvízkérdés".

Ezért próbálkoztam azonnali kérdéssel, de szerencsére a helyzet javult - így kérdés formájában kívánom feltenni az akkor szándékozottakat. Teszem ezt annál is inkább, mert a helyzet bármikor megismétlõdhet. Másrészt nagyon örülök a pénzügyminiszteri államtitkár úr válaszának, hiszen végül is tárcafeladaton túlterjed, ez egy kormányzati feladat is, hiszen nagyon fontos kérdésrõl van szó.

Közismert, hogy a Körösök vidéke a hazánkban árvíztõl és belvíztõl sokszorosan sújtott és veszélyeztetett terület. Mintegy 150 évvel ezelõtt a térség védõgátak elkészítésével kedvezõbb helyzetbe került, de ez nem jelentette azt, hogy nagyobb esõzések, tavaszi olvadások után ne veszélyeztessen vagy pusztítson árvíz vagy éppen belvíz.

Erre a legutóbbi példa 1995. év végén volt, amikor az évszázad árhulláma vonult le. Még nagyobb baj elkerülése végett a víztárolókat ki kellett robbantani, hogy ezáltal elkerüljük a lakott területek víz alá kerülését. Ez év szeptemberében - a szakadatlan esõzések hatására - régi, de sajnos, nagyon ismert ellenség: a belvíz jelent meg. Itt jegyzem meg, az idõjárástól függõen ez bármikor újra és újra elõjöhet. Ismeretes, hogy a térség évszázadok során nagyon sokat szenvedett a belvíztõl.

Hol a megélhetési forrást tette tönkre, hol pedig rendszeresen rombolta és pusztította a házakat, lakásokat. A kisvárosok és a térség falvai jelentõs hányada ma is vert falú házak, ezért az ott keletkezett belvíz különleges pusztítást okoz, és nagyon sok nyugdíjas munkanélküli van a falvakban, akiknek egy ilyen pusztítás és a pusztítás helyrehozatala erõn felüli feladat.

Emiatt a lakosság fél; és a félelem újra és újra elõjön, sajnos, nem megalapozatlanul. Tehát a kérdésem: "Árvíz után belvíz, avagy újabb természeti csapás esetén milyen segítségre számíthatnak a Körös- vidéken élõ emberek?" Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage