Kósa Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnöknõ! Tisztelt Ház! Tisztelt képviselõtársak! A Fidesz-Magyar Polgári Párt úgy gondolja, hogy ezen a kormány által elõterjesztett költségvetési módosító törvényjavaslaton az idõ azóta részben át is lépett. Gondoljunk csak arra, hogy a 6. § arról szól az egységes javaslatban, hogy az ÁPV Rt. korábbi vezetése, illetõleg a kormány korábbi ÁPV Rt.-re vonatkozó döntései és annak elõkészítõi, akik ma már egyébként nincsenek a hivatalukban, hogyan számolták ki azt, hogy az ÁPV Rt.-nek milyen pótlólagos átcsoportosított bevételekre és összegekre van szüksége. Tekintettel arra, hogy a mai nap én úgy gondolom, hogy nem túl nagy merészség azt mondani, hogy nem lehet különösebben abban bízni, fõleg nem felhatalmazást biankó felhatalmazást adni az ÁPV Rt. által kiszámolt például 17 milliárd forintra, ami a törvény szövegében úgy szerepel, mint a privatizációs és a privatizációt elõkészítõ kiadás, amit az elõzõ ÁPV Rt. vezetés és õt felügyelõ tárca nélküli miniszter készített elõ.

Itt vetõdik fel a kérdés, hogy vajon akkor, hogyha nem ismerjük pontosan - miután nem ismerjük pontosan, a parlament nem jól tájékozott ebben az ügyben -, hogy pontosan mire is tervezték ezt a pénzt, a mostani sikerdíjas ügyekben felvetõdik akár a rosszindulatú kérdés, hogy ugyan mire kellett ez a 17 milliárd plusz forint. De mondhatnék más összegeket is, ami ugyanerre a helyre vonatkozik. Hasonlóképpen vitatja a Fidesz-Magyar Polgári Párt azt a 36 milliárdot, annak az összegszerûségét - hogyha ez jól van-e ebben a költségvetési módosító javaslatba beállítva -, amely az önkormányzatokat illeti azon ügyekben, amelyben az ÁPV Rt. vagy nem adta ki a nekik járó belterületi föld értéke alapján járó részvényeket, üzletrészeket vagy készpénzt, vagy pedig még egyéb jogcímeken jár az önkormányzatoknak. Úgy gondoljuk, hogy ezt tehát, az általam felsorolt példák is azt támasztják alá, hogy ezt a részét a törvényjavaslatnak az idõ, pontosan az elhíresült botrány kapcsán túllépte. Éppen ezért talán helyesebb lett volna, hogyha egy késõbbi idõpontban a kormány egy másik javaslatot terjeszt be.

Más kérdés az, hogy a kamat-megtakarítások kapcsán keletkezett pénz, ami most 3 milliárddal csökkent már az egységes javaslat szerint, hogy annak az elosztásával egyetértünk-e vagy sem. Az általános vitában a Fidesz azt is többször vitatta, hogy azok a kiadások, amelyek azokat a célokat hivatottak szolgálni, amirõl az elõterjesztõ beszélt - vállalkozásélénkítés és egyéb olyan célok, amelyekrõl a kormány döntött -, ezek ezekkel az eszközökkel elõsegíthetõk-e? Mi akkor is jeleztük a vitában, hogy más struktúrájú elköltés talán nagyobb hatékonyságot feltételez. Azt vitattuk, egy sor kérdés esetében.

Ezek miatt a problémák miatt úgy gondolom, hogy a törvényjavaslatot megszavazni nem lehetett, és ezért mi, a Fidesz-Magyar Polgári Párt nemmel szavaztunk.

Hadd utaljak még egy mondatban azokra a problémákra, (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) amit Csépe Béla megemlített...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage