Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót. Igen Tisztelt Elnök Úr! Igen Tisztelt Képviselõtársaim! A felhördülésbõl érzem, hogy már várják a kormánnyal kapcsolatos tényeknek a nyilvánosságra hozatalát, de én úgy gondolom, hogy egy házat elõször meg kell alapozni, és csak utána lehet a felépítményt arra húzni. Tehát legyenek egy kicsit türelemmel, majd a jövõ héten vagy az azután következõ héten fogom tudni a kíváncsiságukat kielégíteni.

Most elég, ha arra utalok, hogy a miniszterelnök úr nyilatkozataiból ismert, hogy az ország sanyarú helyzetét nagyrészt az adómorál és az adóhatóság kijátszásával magyarázza.

Arról azonban mind ez idáig nem esett szó, hogy miként játssza ki az adóhatóság a morált, a törvényeket és az adózó állampolgárokat. Errõl szeretném most képviselõtársaimnak egy megtörtént esetre felhívni a figyelmüket. Ugyanis az adóhatóságnak a törvények kijátszására lényegében egyetlenegy alkalommal nyílott csak lehetõsége, azt viszont nem hagyta kihasználatlanul, ezt kétségkívül a javára meg kell állapítanom. Ugyanis a törvényesség kijátszására az Alkotmánybíróságnak a személyi számokkal kapcsolatos megdöbbentõ döntése adott alkalmat, hozzávetõlegesen 7 millió adókártya legyártása kapcsán.

(15.20)

Az APEH elkövetési magatartása a versenyeztetés helyett a versenyeztetés látszatának megteremtése volt. Ezért amíg a versenyzõk a Közbeszerzési Értesítõt figyelték - amelyre ugyebár az APEH felhívta az összes jelentkezõ versenyzõ figyelmét, hogy azt az értesítõt szíveskedjenek nézni, mert ott jelennek majd meg a verseny feltételei -, miközben a versenyzõk nézték a Közbeszerzési Értesítõt, addig az APEH érintett, nyilvánvalóan megtévedt vezetõi, az adómorált korábban már durván megsértõ és ezért felszámolási eljárás alá került Multipolaris Kft.-t alapító személy - most már mint az MPC alapító tulajdonosa - kapta mindenfajta versenyeztetés nélkül. Tehát azt a megbízást, amelynél már nyugodtan számolhatott fel az APEH-nek körülbelül 100 millió forint helyett több mint 400 millió forintot, és ezzel az APEH mutatott rossz példát arra, hogy miként lehet kijátszani a közbeszerzési törvényt és a saját nyilvántartását is. Itt ugyanis arra utalok, hogy a saját nyilvántartásában kellett szerepelnie annak a Multipress Kft.-nek, amely korábban nem volt hajlandó az adóval kapcsolatos járandóságait befizetni. Tehát ez az õ nyilvántartásában szerepelt. Mégis azt kell hogy mondjam, elég piti módon ezzel nem törõdött az APEH, hanem a törvényben bízó tisztességes adófizetõ állampolgárokat kijátszva, az érintett személynek adta oda a megbízást, és ezzel mintegy 300 millió forint tisztességtelen haszon keletkezéséhez nyújtott segítséget.

Hogy ez a törvénytipró magatartás hol találkozik a kormányzati szinttel, erre hadd térjek ki majd akkor, igen tisztelt képviselõtársaim, amikor remélhetõleg legközelebb arra már újabb 5 perces idõkeret áll majd a rendelkezésemre. Akkor több idõm lesz nevek felsorolására, most nem szívesen venném, hogy elnök úr leállítson idõ elõtt engem. Köszönöm a türelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage