Pancza István Tartalom Elõzõ Következõ

PANCZA ISTVÁN (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! A közelmúltban nagyon sokan kerestek meg azzal a problémával, hogy a földkiadó bizottságok által kiadott földek már nem felelnek meg az eredeti föld aranykorona-értéknek.

Ez különösen a szõlõ és gyümölcsös, valamint az erdõmûvelési ágú részarány-tulajdonú földeknél jelentkezik. Ugyanis mire az új tulajdonos megkapja a magas aranykorona-értékû földet, amiben a szõlõ- , gyümölcsfaültetvény volt, idõközben a mûvelés elhanyagolása miatt kipusztult. Így meg kell fizetni a magas aranykorona-értéket azért a földért, ami tulajdonképpen sokkal kevesebbet, kevesebb aranykoronát ér, mert így szántóföldnek minõsül.

Ezt az aranykoronaérték- és mûvelésiág-változást eddig nem lehetett megoldani. Erre kerestem megoldást amikor beadtam a képviselõ önálló indítványomat a földrendezõ és földkiadó bizottságokról szóló 1993. évi II. törvény módosításáról.

A törvény 13. § (5) bekezdése az alábbiakkal egészül ki: "A földhivatal ezután hivatalból is haladéktalanul köteles a mûvelõdésiág- változást a földhivatali nyilvántartásban átvezetni."

A törvény 13. §. (6) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép: "Egyéb esetben az elõzõ bekezdés szerinti eljárást követõen a törvény hatálya alá tartozó földrészletek mûvelési ágát a tulajdonba adásukat követõen lehet megváltoztatni."

A törvény 16. §-a következõ új (7) bekezdéssel egészül ki: "Mindazok a részarány-tulajdonosok, akik e törvény 13. §. (5)-(6) bekezdésében foglalt rendelkezések alkalmazása következtében károsultak, kárigényüket visszamenõleg e törvény hatályba lépéséig bírósági úton érvényesíthetik."

Kérem képviselõtársaimat, hogy önálló indítványomat támogassák! Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage