Jakab Róbertné Tartalom Elõzõ Következõ

JAKAB RÓBERTNÉ (MSZP): Köszönöm, elnök asszony! Elnézést, hogy egy kicsit késõn nyomtam meg a gombot, gondoltam, hogy még elõttem is hozzászólnak.

A 9. ponthoz van hozzáfûznivalóm. Módosító indítványom van: a tanulói, hallgatói juttatások, ösztöndíjak adóztatásáról, illetve nem megadóztatásáról van szó. Ez a paragrafus, illetve a 3. § 24. pontja arról szól, melyek a kivételek, mármint az olyan kivételek, ahol az ösztöndíjakat nem kell adó alá vonni. Ezt a paragrafust, illetve ennek 24. pontját javasolnám kiegészíteni azzal az egyetlen szóval, hogy a közalapítványok által adományozott tanulói, hallgatói juttatást, azaz ösztöndíjat ne kelljen megadóztatni.

Hadd mondjam el, miért gondolom ezt így. Nyilván képviselõtársaim tudják, hogy közalapítványokat sajnos - vagy hál' istennek - sokan mûködtetnek ebben az országban. Azt is tudom, és hallom az aggályokat, hogy bizony vannak nem szabályosan mûködõ közalapítványok is, mégis, a szabályosan mûködõk, azok az ösztöndíjat adományozás módjáról, kuratóriumi SZMSZ-ben nagyon pontosan leírják, megszabják az adományozás módját. Ez az adományozás nyilvános, a pénzek útját nyomon lehet követni, tehát nem történhet, hogy úgy mondjam, semmiféle szabálytalanság.

A másik, hogy általában mi, képviselõk tudjuk - különösen tudjuk azokról a közalapítványokról, amelyekre mi magunk kértük fel a kormányt, hogy alapítsa meg a közalapítványt -, hogy ezek általában olyan célokra juttatnak pénzt, amelyek vagy amilyen célok más forrásból alig vagy nem kapnak, vagy nagyon kevés támogatást kapnak. Ezekre a támogatásokra szükség van. Hadd mondjak csak néhány példát!

Kisebbségekrõl, roma tanulókról, felsõoktatásban részt vevõ hallgatókról van szó, és költõi kérdésként hadd fejezzem be azzal, hogy képzeljék el képviselõtársaim, hogy egy cigány felsõoktatásban részt vevõ, nagyon jól tanuló, nagyon nehezen oda kerülõ hallgató kap pár ezer forintos ösztöndíjat. Ha ezt meg is kell adóznia, akkor bizony ez a segítség igazán nem segítség. Hadd tegyem még azt is hozzá, hogy ilyen esetekben általában a kuratóriumok többpártiak, önkormányzatoknál is, kormányzati, illetve parlamenti közalapítványoknál, tehát mindenképpen - még egyszer mondom - nyilvános az odaítélés módja.

Nagyon kérem, hogy támogassák ezt a javaslatot. Köszönöm szépen.

(Taps a kormányzó pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage