Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársak! Bár eredetileg hozzászólásra jelentkeztem ebben a témában, és ezt meg is fogom tenni, de most kétperces hozzászólásban szeretnék Bauer képviselõtársamnak válaszolni.

Azért szeretnék válaszolni, mert úgy beszél a családi pótlékról, mintha legalábbis minden gyermeket elérne a családi pótlék. Most is azt mondta, hogy úgy kell adni, hogy minden gyereket elérjen.

Nos, itt egy óriási tévedés van. Hiszen a családi pótlékról szóló törvény módosításában nincsen benne jövedelemhatár-emelés, kérem. Változatlan jövedelemhatáron akarják a családi pótlékot adni, mint az elmúlt évben. Ebbõl az következik, hogy az idõközben bekövetkezett béremelkedés és infláció következtében még többen esnének ki a családi pótlék jogosultságból.

Kérdezem, hogy az egy fõre jutó 19 500 forint, az vajon a létminimum van-e már ma Magyarországon? Igen, már tavaly is ott volt. Vajon hol vonjuk meg a szegénységi küszöböt? És vajon az a család, amelyik nem lesz jogosult a családi pótlékra, arra az emeltre, amit önök itt javasolnak, ám nem kap adókedvezményt sem, az milyen helyzetbe kerül ennek következtében?

És még valamit. A szegényeket sem éri el, tisztelt Bauer képviselõ úr. Nagyon remélem, hogy rövidesen meg fogom kapni a társadalombiztosítástól a kimutatást a családipótlék-igénylésekrõl. Egyetlen adatot hallottam eddig, remélem, tételesen tudom majd a többit is prezentálni.

Kérem, Gyõr-Sopron megyében, ahol - ugye - önök is tudják, hogy a fizetések magasabbak, mint az ország keleti felén. A családok 99 százaléka igényelte a családi pótlékot. Szabolcs-Szatmár megyében, ahol a jövedelmek átlagosan lényegesen alacsonyabbak, mint az ország nyugati felén, a családoknak csak 84 százaléka.

Ez pedig nem azért van - gondolom, feltételezi Bauer képviselõ úr is -, mert olyan magas jövedelmûek Szabolcs megyében, hogy õk már nem jogosultak; hanem azért, mert olyan rétegek laknak Szabolcs-Szatmár megyében, akik a jelenlegi adminisztratív családipótlék-igénylési rendszeren keresztül nem tudnak hozzájutni. Ezek az emberek az önök által javasolt emeltebbhez sem fognak hozzájutni. (Az elnök pohara megkocogtatásával figyelmeztet az idõ leteltére.) Sajnos, a rendszer alapvetõen rossz. És tavaly nagyon rosszul változtatták meg.

Köszönöm figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage