Kertész István Tartalom Elõzõ Következõ

KERTÉSZ ISTVÁN (MSZP): Kiváló alkalom lesz arra, hogy képviselõ asszony majd kettõnknek együtt válaszoljon. Azt hiszem, két malomban õrlünk. Két alapvetõen megkülönböztethetõ csoportról beszélünk. Egyik a három- és többgyerekes kategória, és másik pedig az egy- és kétgyermekes kategória.

A törvényjavaslat és a családipótlék-rendszer a háromgyermekes kategóriát alanyi jogosultként kezeli. Tehát ebbõl a szempontból lényegében csak egyetlenegy méltánylandó és figyelendõ szempont van, hogy van-e annyi adója ebben a körben az illetõknek, hogy igénybe tudják venni az adókedvezményt, vagy nincsen. Amennyiben nincsen, akkor ebbõl a körben szerencsésebb családi pótlék ágon odaadni ezt a pénzt, amennyiben van, akkor tulajdonképpen indiffirens.

A másik dolog az, hogy az egy- és kétgyerekesekre kiterjesszük-e, vagy nem. Ez egy más, egészen más természetû kérdés. Ennek a természete pedig az, hogy ez a 7,5 milliárd forint mekkora adókedvezményre ad lehetõséget valamennyi gyermek vonatkozásában, vagy pedig hogyha nem tekintjük plafonnak a 7,5 milliárd forintot, akkor arra tessék - kedves Erzsike - válaszolni, hogy ezt a többletterhet, ezt, ami egyébként lényegesen több, mint 11 milliárd forint, milyen adóbevételbõl, milyen kiadáscsökkentésbõl akarja ellentételezni?

Az már az általános vitában elhangzott, hogyha valamennyi gyermek esetében kiterjesztenénk az 1000 forintot, akkor ez 28 milliárd forintba kerülne a költségvetésnek, a 7,5 milliárddal szemben.

Amit ön mondott, a mértékeket, elsõ ránézésre is mondom, hogy ez lényegesen több, mint 11 milliárd forint. Legyen szíves akkor címkézni, mibõl akarja megspórolni ezt a tételt!

Ami pedig az önkéntes együttadózás rendszerét illeti, ez abszolúte ellentétes azzal, amit a gyermekek rászorultsági alapú kedvezményezettségérõl ön mond. Az önkéntes együttadózás rendszere egyértelmûen a magas jövedelmû kategóriáknak kedvez csak, azoknak ad lényeges elõnyt. Az pedig, hogy önkéntes is legyen, tehát ilyen is legyen, meg olyan is, az azt jelenti, (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) hogy mindenki a számára kedvezõbb rendszert fogja választani értelemszerûen, ezért a bevétel kiesõ hatása teljességgel egyértelmû.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage