Francz Rezsõ Tartalom Elõzõ Következõ

FRANCZ REZSÕ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. Nagyon látványos volt Pusztai Erzsébet képviselõ asszony elõadása, és nem is vagyok benne biztos, Kertész képviselõtársam, hogy ez nekünk szólt. Nem nézhet ennyire "pupák"-nak bennünket, nem nekünk szánta. Ezt el akarja adni, és úgy is hangzott, a maga kis apró, ügyes - meg kell mondani, tényleg ügyes - fogásaival együtt.

Ugyanis hogyha tényleg azokat sajnálja mind, akikre én gondolok, tehát azt a szegényebb réteget, akkor a jelenleg bent lévõ módosító javaslatokkal együtt, tehát valahol olyan 240 ezer forintig egyébként is egy alkalmazott munkavállaló adómentes lesz. Egy személyrõl van szó.

Következésképpen hát, figyelembe véve a Kertész úr által is elmondottakat, nem nagyon van módja egyébként további elõnyöket élvezni.

Na már most, az adókedvezmény micsoda? Hát nem beszedett adó, tehát egy költségvetésbõl tett kedvezmény annak, aki legalább annál többet keres, azaz igénybe tudja venni. Tehát a családi pótlék rendszere a rászorultság fokán - mert, sajnos, nem vagyunk abban a helyzetben -, hogy mindenkinek lehetne alanyi jogon adni, és megjegyzem, hogy a 19 500 forint egy fõre jutó jövedelem, ugye, nézõpont kérdése, de - sajnos - nagyon sokan nincsenek abban a helyzetben, hogy ezt maguknak tudhassák.

Tehát ugye, az azt jelenti, hogy egy négytagú család esetében, ez most, nem túlzok, 78 ezer forint körül van havonta. Na már most, az alkotmány és az Alkotmánybíróság is ennél fogva a jövedelemarányos adóterhelést szem elõtt tartja, ilyenképpen az állampolgárok között különbséget tenni az adóterhelhetõség végett az alkotmányból következik. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) És ezt nekünk is figyelembe kell venni. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage