Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Jó, hát majd akkor igyekszem, majd felváltva itt megoldjuk ezt a kérdést. Tehát a legelsõ dolog: arra reagálnék, amit mondott Béki Gabriella. Talán, én úgy emlékszem, úgy mondtam, hogy anyasági támogatások, tehát nem arra gondoltam, arra az egy támogatási formára, amit szülés után kap a nõ, hanem amit az anyának juttat a költségvetés, és ezalatt most már csak a gyest érthetem, bár még a gyed bizonyos körökben tovább él átmenetileg. Ez az egyik.

A másik dolog: én nem azt mondtam, hogy bizonyos gyermekkategóriákban hány százalék igényelte, hanem én megyék közötti különbséget említek. Nyilván a kettõt össze kell majd vetni. Egyet nem hiszek, azt, hogy Szabolcs megyében több az egygyerekes család, mint Gyõr-Sopron megyében. Ezt kevéssé tartom valószínûnek, de a két adatot nyilván össze kell vetni, és abból fog majd kiderülni, hogy valójában hányan vették igénybe. Ez a másik dolog.

A harmadik dolog az, hogy munkavállalói jogon adómentességet élvezhetnek - hát aki adómentességet élvez, aki meg nem, az nem. Mert ha van két gyereke, akkor is csak annyit vehet igénybe, amennyit saját jogon igénybe vehet a munkavállalói adókedvezménybõl. Ha magasabb jövedelme van, akkor így is, úgy is elvonják tõle többletadóban, és én errõl a körrõl beszéltem természetesen. Én azt mondom, hogy aki magasabb jövedelmet megtermel, ámde van két gyereke, azt legalább ne adóztassuk túl. Mindössze errõl beszéltem.

Következõ pedig az, hogy milyen érvrendszert használ az ember egy részletes vitában...? Képviselõtársam, egy részletes vita ugyanolyan vita, mint a többi. Ugyanolyan vita, csak éppen egy részletkérdésrõl beszélünk, és nem minden nagy átfogó összefüggésrõl. Én ezekrõl a részletkérdésekrõl beszéltem, olyan érvanyaggal, amivel úgy gondolom, hogy esetleg meg lehet érteni, hogy mire gondolok. Én nem hiszem, hogy le lehet szûkíteni ezt a kérdést öt szikár szakértõi mondatra. Azért, mert ez parlament, egyébként a szakértõi tárgyalásokon és a bizottsági üléseken ezt meg lehet tenni, de a parlament nem arról szól, hogy három leszûkített szakértõi mondatban beszélgessünk egymással, mert akkor egyszerû - fejezzük be, menjünk haza, és írjuk le egymásnak a három mondatot. Nem ezért találták ki a parlamentet, és én nem hiszem, (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) hogy le lehetne szûkíteni és meg lehetne szabni egymásnak, hogy mirõl beszéljünk és mirõl ne. Hagyja meg nekem azt a jogot, hogy a részletes vitában úgy fogalmazom meg az álláspontomat, ahogy én azt jónak látom. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage