Rott Nándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. ROTT NÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Elõttem szóló két képviselõtársam is - nevezetesen Francz Rezsõ és Orosz Sándor is - célzást tettek arra, hogy a szövetkezeteket itt valakik szétverték. Kérem szépen, az utóbbi években ez egy rendkívül gyakran hangoztatott jelszó vagy szlogen.

Elnézést, de kénytelen vagyok egy személyes jellegû kérdésre kitérni. Én az Agrárgazdasági Kutatóintézetben dolgoztam 1975 óta, és az 1970-es évek végén, az 1980-as évek elején számos tanulmányt publikáltam az akkori szaklapokban, amelyekben leírtam, hogy az egész magyar mezõgazdaság és elsõsorban a szövetkezetek tönkremennek, mert már az 1980-as évek elejétõl kezdve nem képzõdött elég forrásuk az

llóeszköz-állományuk és általában az eszközállományuk pótlására, a szövetkezetek bizony még az elmúlt rendszerben a sorozatos csõd határára kerültek, tehát nem kellett a szövetkezeteket szétverni.

Azok az elõzõ rendszer ellehetetlenülése folytán maguk is ellehetetlenültek, és így jutottak abba az állapotba, ahová a '90-es években kerültek. Tehát ez, hogy bárki is szétverte volna, nem kellett azokat szétverni, mert maguktól tönkrementek. És még a Németh-kormány és az azt megelõzõ kormányok idejében, amikor megszûnt az állami dotációnak meg a támogatásnak az a lehetõsége, amelyekkel ezeket itt injekciózták évtizedeken keresztül. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage