Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm. Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Végighallgatva a vitát, úgy gondolom, nagyon fölösleges arról vitatkozni, mi volt 1988-ban, meg 1970-ben.

Mi lesz 1996-tól az elkövetkezendõ években? És ezt ennek a parlamentnek kell megoldani. Akár a parlament egyik oldalán, akár a másik oldalán ülünk. Felesleges itt arról is beszélni, hogy idõzített bomba van a szövetkezetek alatt, mert idõzített bomba van, kedves képviselõ úr, a kórházak alatt, az iskolák alatt, a szegény családok alatt, és hadd ne soroljam tovább.

Amilyen idõzített bomba van ma a társadalom alatt, azt mind nekünk kell hatástalanítani itt, a parlamentnek a patkójában, bárhol is ülünk. Egyetértek azzal, hogy az üzletrésznek a problémáját meg kell oldani, és egyetértek azzal is, hogy amit oly sokszor hangoztattunk televízióban, rádióban és bárhol, Orosz képviselõtársammal is nagymértékben egyetértek, hogy hol van az a nemzeti agrárprogram. Hol van az új szövetkezeti törvény, amit erre az õszre, erre az év végére ígértünk, a parlament elé kerülésének a kapcsán?

S azt hiszem, hogy mind-mind ezek a gondok, feszültségek enyhítésre kerülhettek volna, ha már itt lenne elõttünk a parlament asztalán, vagy éppen a mezõgazdasági bizottságnak az asztalán.

Lehet itt mutogatni különbözõ témákban - én magam is azért várok itt egy hozzászólásra, mert a kistermelõi adózással kapcsolatban szeretnék néhány gondolatot majd elmondani. De én azt hiszem, hogy nagyon sajnálom most a kormánypárti képviselõket, hogy nekik kell majd elmagyarázni, megmagyarázni, ami már sok esetben itt elhangzott, hogy azért kell a kistermelõ-adózást bevezetni, hogy az európai uniós tagságunk biztosított legyen.

Nagyon félresikerült mondatok ezek, mert nem feltétele, azt hiszem, a kistermelõ-adózás bevezetése annak, hogy mi az Európai Unió tagjai legyünk. De úgy gondolom, hogy mind-mind azok a gondolatok, amelyek itt felmerültek, majdnem hogy fölöslegesek. (Az elnök megkocogtatja poharát, jelezve az idõ lejártát.)

Köszönöm, elnök úr, befejezem. Ha mi itt nem tudunk a mezõgazdaságban szakértelemmel bíró embereknek jövõbe mutató programot adni, csak ilyen toldozással-foldozással, azt hiszem, hogy a következõ évekre vagy - mondhatom - évezredre marad az új szövetkezeti törvénynek a megoldása. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage