Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. A 185. sorszám alatt beadtam egy módosító indítványt Csépe Béla képviselõtársammal, de a kormánypártok soraiból is adtak be ezzel kapcsolatban módosító indítványt. Nevezetesen, hogy a szõlõ- és bortermelést kivonták a kistermelõ tevékenység körébõl az elõterjesztés alapján. Azt elfogadom, hogy a mezõgazdasági bizottság az én módosító javaslatomat nem fogadta el, ugyanis én a dohánynak a témáját is belevettem ebbe. Sajnos egy kis hiba csúszott ebbe a módosító indítványba, de nem is emellett akarok én most itt protestálni végsõ soron, hanem amellett, amit a Kertész Zoltán képviselõtársam ugyanebben a témában beadott, amiben a kistermelõi és az õstermelõi tevékenység körébe behozták a szõlõ, a félkész bor és a hordós bornak a termékét, és ezt a mezõgazdasági bizottság is támogatta.

De ugyanakkor a 155. sorszám alatt nem tudom, hova tegyem azt a Pénzügyminisztérium által egy-egy kormánypárti képviselõt megkeresve beterjesztett módosító javaslatot, mely majd csak nem hogy vállalkozói tevékenység címén tudja csak tolerálni a szõlõ- és bortermelést. Én azt hiszem, - a 155. sorszám alatt nem akartam hozzászólni, mert nem az én módosító indítványom, és nem kívántam emellett sem protestálni, sem pedig ellene szólni -, de érthetetlen számomra, hogy csak úgy lehet ma szõlõvel vagy borral foglalkozni majd ennek a módosító indítványnak az alapján, hogy valaki költségeket és egyéb kimutatásokat szervez, és a saját maga adózási rendszerébe beilleszti majd, tehát adóbevallásra kötelezett.

Úgy gondolom, hogy Tokaj-hegyalján, de egyéb más borvidéken is, ahol a hegyközségi szervezetek olyan nehezen alakultak meg és szinte csecsemõkorban vannak még, és az elkövetkezendõ idõben a mûködésük is szinte majdnem - mondhatom, hogy - kilátástalan, akkor csak igaza lesz annak a mádi honpolgárnak, aki úgy nyilatkozott, hogy: Kedves képviselõ úr! Most beterelnek minket a hegyközségbe, a következõ lépés pedig az, hogy megadóztatnak minket. Azt hiszem, hogy valahol itt járunk most, ahogy a mádi honpolgár mondta, és igaza lesz - józan paraszti ésszel ezt fedte föl az egész játékban, a Pénzügyminisztérium játékszabályai szerint.

Úgy gondolom, hogy azok a hegyközségek, amelyek most - hogy úgy mondjam -, az elõbb is mondtam, csecsemõkorban vannak és nagyon gyengén mûködnek, az elkövetkezendõ idõben nem szabad rájuk tenni ezt az újabb terhet ezeknek a tagoknak, ezeknek az embereknek az ott megtelepülésükben. Mert ha ezt õk teherként fogják megélni, azt hiszem, a borvidékekre nagyon szomorú jövõ vár.

Ebben a 155. számú módosító javaslatban olyan fogalmazások vannak, amit nem tudok magamban hova tenni, hogy majd az FM minisztere az adóévre megállapítja, a Magyar Közlönyben közzéteszi a kistermelõi elszámoló árat. Hát kedves képviselõtársaim, hol élnek önök? Hát ez nem benzinkút, hogy minden hónapban nyilvánosságra hozzuk, hogy mennyi a kilométerúthoz elszámolható benzinpénz. Hát Tokaj-hegyalján vagy más szõlõterületen augusztus végén-szeptember elején még rekordtermésrõl beszéltek. Szeptember közepén rájött egy 2-3 hetes esõ, és 12-13 fokos volt a szõlõ, és elkezdett rohadni. Nem tudom, milyen elszámoló árat lehet majd itt a parlamenttel szemben meghozni az FM mindenkori miniszterének. Az élettõl teljesen idegen ez a módosító indítvány.

Én arra kérem a bizottság és a mezõgazdasággal foglalkozó embereknek a többségét, hogy azt a javaslatot támogassák, amit a mezõgazdasági bizottság Kertész Zoltán nevével fémjelzett. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage