Miklós László Tartalom Elõzõ Következõ

MIKLÓS LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az ajánlás 7. pontjában szereplõ javaslat kapcsolódik az imént kifejtett módosításhoz, amennyiben a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvényben az üzemanyagok után fizetendõ termékdíj helyébe a kõolajtermékek után fizetendõ termékdíjat határozza meg. Ez egyébként nem ellentétes a környezetvédelmi célokkal és a kormány céljaival. Hiszen akkor, amikor a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvényrõl vitatkoztunk, akkor azt is lehetett tudni, hogy elõbb-utóbb bizonyos termékeket, például a motorolajat is célszerû környezetvédelmi termékdíjjal terhelni.

(21.10)

Ez egy késõbbi, nyilván szakmai egyeztetést is kívánó javaslat is lehet.

Az ajánlás 7. pontjához kapcsolódó, 26. számú indítványunk a kõolaj- termékek után fizetendõ környezetvédelmi termékdíjköteles termékek körébe az üzemanyagok helyett a magas, 3,5 százalék kéntartalmú fûtõolajat vonná be.

Az indítványnak az a lényege, hogy bemeneti alapon próbáljuk szabályozni a környezetet leginkább szennyezõ termékeket. Nevezetesen, relatíve drágítsuk meg a magas kéntartalmú fûtõolajat, hozzuk ezzel versenyképesebb helyzetbe az alacsonyabb kéntartalmú fûtõolajakat, ezzel tulajdonképpen automatikusan, egy idõ után kikopik a felhasznált tüzelõanyagok körébõl a legszennyezõbb tüzelõanyag-fajta. Ez egyrészt az alapnak biztosít olyan forrásokat, amellyel általában a környezetvédelmi problémák kezelhetõk, másfelõl pedig azt a fajta bemeneti szabályozást érvényesíti, amit említettem és amely meggyõzõdésem szerint lényegesen olcsóbb annál, mintha a kibocsátott füstgázokat próbálnánk tisztítani.

A javaslat, én azt hiszem, hogy miután meglehetõsen szûk adóalanyi kört, az erõmûveket érinti, elfogadható, a mértéket arra a szintre próbáltuk beállítani, amely a ma a piacon meglévõ árkülönbséget mérsékelni igyekszik. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage