Veres János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VERES JÁNOS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Ebben a 20-as számú javaslatban, amelyet Szalay Gábor képviselõtársammal tettünk, arra próbáltunk meg megoldást találni, hogy a Magyarországon igen sok visszaélés alapját képezõ áfacsalások egyik tipikus példája - vagy tipikus esete - a törvény módosításával immáron kerüljön ki a körbõl, illetve ne adjon alapot a késõbbiekben a törvény szövege arra, hogy emberek visszaélhessenek vele.

Ennek alapján az eredeti törvényjavaslatban a használt termékek forgalmazására szereplõ különös adózási szabályok, majd a kormány által támogatott módosító javaslat szerint különbözet szerinti adózási szabályokká változtatott rendszerben szeretnénk az árrés-áfaalapok képezésével módosítani az eddigi gyakorlatot. Ennek alapján javaslatunk szerint a hulladékforgalmazásban is egy más érték képezné a továbbiakban az áfa-elszámolás alapját. Megítélésünk szerint, amelyet alátámaszt a Fogyasztóvédelmi Felügyelõség ez év nyarán végzett vizsgálata, annak megállapításai, ezzel a megoldással jelentõsen csökkenthetnénk, szûkíthetnénk azt a visszaélés-sorozatot, ami Magyarországon ezen a területen fellelhetõ, megvan.

Én értem, hogy a bizottsági véleményekben a kormány ezt a javaslatot nem támogathatta, hogyha támogatja a 19-es javaslatot, és remélem, hogy a 19-es támogatott javaslat szövegkörnyezetébe immáron illeszkedõ, majdani kapcsolódó módosító indítvánnyal ezt a fajta kérdést - nevezetesen a hulladékoknak az immáron különbözet szerinti adózás alá vonását - meg tudjuk oldani a késõbbiekben. És merem remélni, hogy a további bizottsági vitákban, illetve a jövõ heti szavazásnál ezt a fajta javaslatunkat az imént elmondott okok miatt, illetve ennek az évente több milliárd forintot illetõ vagy érintõ nagyságrendje miatt is a kormány, illetve a képviselõtársaim is támogatni fogják. Köszönöm a figyelmet.

(21.20)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage