Medgyessy Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MEDGYESSY PÉTER pénzügyminiszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Ha egy mondatban kívánnék válaszolni a kérdésére, akkor azt mondanám, hogy nincs tudomásom ilyen eligazításról, és nem is tudnék ilyet elfogadni, és nem is tudnám elképzelni azt, hogy ilyen jellegû eligazítást lehessen adni.

Ha részletesebben kitérek erre a kérdésre, akkor, ahogy ezt képviselõ úr is említette, valójában egy kettõsség érvényesül. A kettõsség úgy szól, hogy az állami erdõket kezelõ erdõgazdasági rt.-k az állam vállalkozói vagyona részeként az ÁPV Rt. tulajdonosi felügyelete alá tartoznak, míg a gazdálkodás tárgyát képezõ állami erdõ az államháztartásról szóló '92. évi törvény alapján a kincstári vagyon részét képezi. Tehát egy kettõsség érvényesül ezen a területen.

A feladatokat és a kettõsséget is figyelembe véve 1996. július 11- én a Kincstári Vagyonkezelõ levélben meghatalmazta az erdészeti részvénytársaságokat, hogy a vadászterületek megállapítása során nevében és helyette eljárva az irányelvek alapján intézkedjenek.

Az irányelvben két dolgot mondott ki. Az egyik az, hogy minél nagyobb számban kerüljenek kialakításra olyan vadászterületek, amelyeken a magyar állam a vadászati jogot önállóan gyakorolja. A másik szempont pedig az volt, hogy ahol társult vadászati jog gyakorlására alkalmas vadászterület van, ott pedig az állam tulajdoni hányada az 50 százalékot haladja meg.

Mind a két követelmény azzal a szándékkal került megfogalmazásra, hogy a maximális jövedelmet és hasznot biztosítsák. Ez alól senki, semmifajta felmentést nem tud adni, és nem is adhat. A dolog történetéhez tartozik az, (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) hogy az irányelvek alapján a vagyonkezelési szerzõdéseket megkötötték október végén. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage