Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõtársam! A veszettség elleni mentesítési program 1992-ben kezdõdött. Medgyasszay László tisztelt képviselõ kollegánk, korábbi földmûvelésügyi államtitkár hathatós segítségével és egy sikeres programnak mondható. Sajnálom, hogy a közvélemény errõl a korábbi idõszakban nem kapott kellõ tájékoztatást, és ez a program az elsõ évben 5-6000 négyzetkilométert, míg 1994-ben már 15000 négyzetkilométert érintett.

Sajátos módon nem lehet az ország különbözõ területén egyszerre elkezdeni a mentesítést, mert ennek, sajnos, szakmai okai vannak. Nevezetesen, Ausztria már teljesen mentes a veszettségtõl és a Dunántúl északi és déli részét is folyók szegélyezik, így a mentesítésnek a tárgyi feltételei adottak. Az természetesen igaz, hogy ezt a programot nekünk úgy kell tovább folytatni, hogy nemcsak a Duna- Tisza köze, hanem a keleti országrész is mielõtt a teljes mentesítést elnyerje.

Az elõzõ évben a költségvetési tartalékból 40 millió forintot - ami nagyon picike kis összeg - sikerült erre a célra megszereznünk utólagosan, és nagyon örülnék annak, ha majd a költségvetési törvény tárgyalásánál olyan módosító indítványokkal is találkoznánk, ami ennek a programnak az intenzívebb folytatását szorgalmazhatná, közösen, más tárcákkal, mert egyelõre csak a Földmûvelésügyi Minisztérium költségvetési keretébõl történik ezen védekezés.

Egyebekben megjegyzem, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozásunk elõfeltétele is az ország teljes mentesítése a veszettség ellen, amelyet az ezredfordulóig nekünk be kell fejezni.

Kérem a tisztelt képviselõtársamat, szíveskedjen ezt a választ azzal tudomásul venni, hogy nyilván a keleti országrész is a fokozatos mentesítésbe bekerül, az esetleges föllépõ gócoknál a rendkívüli helyi lokalizálás most is folyik egyébként. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage