Sümeghy Csaba Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SÜMEGHY CSABA (Fidesz): Elnök Úr! Képviselõtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Nemrégiben az alkotmányozással kapcsolatban az MSZP meghatározó körei a szociális állam fogalmát vetették föl. Ezzel szemben nem mondok újat, ha megállapítható, hogy Magyarországon a lakosság több mint 50 százaléka létminimum alatt él; és aki efölött van, azok is olyan rétegek, amelyeknek az esélyegyenlõsége az igazi, jobb élethez nagyon minimális. Azonban nem ezekrõl a rétegekrõl szeretnék itt szólni, hanem azokról az elesett emberekrõl, a kisnyugdíjasokról, a mozgáskorlátozottakról, szellemi, testi fogyatékosokról, akiknek a helyzete még ennél is katasztrofálisabb és tragikusabb.

Én úgy gondolom, hogy a szociális állam emlegetése mellett a jelenleg hatályon lévõ kormánynak komoly, átgondolt intézkedéseket kell tenni, hogy ezeknek a rétegeknek az életszínvonalát, életkörülményeit és helyzetét javítsa, mert a jelenleg tárgyalt 1997. évi költségvetési törvénytervezet, úgy gondolom, hogy nem alapozza meg, és nem teszi optimistává a társadalmat a tekintetben, hogy az infláció olyan mértékben csökkenne, amely a javulásokat eredményezné, vagy a reálkereset olyan mértékben nõne - vagy legalábbis állna meg a csökkenése -, ami a helyzetük javítását eredményezné.

Ezért tisztelettel kérdezem az államtitkár urat, hogy a népjóléti kormányzatnak milyen elképzelései vannak azokkal a rétegekkel kapcsolatban, amelyek ma már a lehetetlenség határán élnek. Várom válaszát. (Taps az ellenzékiek oldalán.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage