Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Attól tartok, hogy két perc alatt nem fogok tudni kimerítõ választ adni. Tisztelettel javaslom, hogy esetleg a kérdését interpelláció formájában tegye meg, akkor több adatot tudok elmondani a Ház nyilvánossága elõtt. Hozzáteszem azt is természetesen, hogy nagyon sok társunk hátrányos helyzetben van; természetesen ezeket a hátrányhelyzeteket különbözõ okok idézik elõ, és meggyõzõdésem az, hogy minden hátrányhelyzetet egyedi mérlegeléssel kell kezelni, egységes biztonsági háló, országos sztenderdek sokat segíthetnek, de mindent nem oldanak meg.

Az esélyegyenlõség érvényesítését törvényben biztosított jogok, szolgáltatások segítik elõ, de ezekkel a mértékekkel nem vagyunk elégedettek, és ezért szeretnénk még ebben a ciklusban az Igazságügyi Minisztérium, Népjóléti Minisztérium közös gondozásában egy esélyegyenlõségi törvényt elõterjeszteni, amely pontosan elsõsorban az egészségkárosodott társaink érdekében bizonyos jogokat és érdekeket határozottabban fogalmaz meg az eddigieknél. Az elõterjesztés késedelmének az oka azonban az, hogy keressük, hogy hogyan lehet többletforrást biztosítani az egészségkárosodott polgárok támogatása érdekében.

Egyébként a jelenlegi rendszerekben is nagyon sok polgártársunk kap segítséget. Én nem szeretnék hosszú felsorolást adni, de milliókra rúg azoknak a száma, akik szociális szolgáltatást, mozgáskorlátozottak közlekedési támogatást, létfenntartást veszélyeztetõ rendkívüli élethelyzetben átmeneti segélyt, lakásfenntartási támogatást és így tovább kapnak.

Ami pedig az 1997. évet illeti, egyetlen adat fér még ide: a szociális normatívát a költségvetés 42 milliárdról 56 milliárdra emeli. Tudom, hogy jobb lenne többel. Ennyire van lehetõség. Ez is mutatja azt, hogy a költségvetés lehetõségeihez mérten igyekszik segíteni. Köszönöm szépen. (Elszórt taps kormánypártiak oldalán.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage