Demeter Ervin Tartalom Elõzõ Következõ

DEMETER ERVIN (MDF): Tisztelt Képviselõtársaim! Az azonnali kérdésemben arra keresem a választ, hogy hogyan történt a Rover gépkocsik vámkezelése. Az egyik megyei napilap tudósítása szerint egy budapesti székhelyû gazdasági társaság ez év októberében egy budapesti vámszabad területrõl véglegesen külföldre szállított ki 3 db 1996-os évjáratú, Rover típusú, úgynevezett nullkilométeres személygépkocsit, és még a kiszállítás napján egy másik határátkelõhelyen, Bucsunál visszahozták a személygépkocsikat Magyarország területére. A Vám- és Pénzügyõrség megyei, tehát a Vas és Zala megyei vezetõje személyesen kísérte figyelemmel a három Rover típusú személygépkocsi vámkezelését.

A több millió forint értékû autók, amelyeket egy budapesti székhelyû társaság hozott be az országba, mint említettem, vámszabad területen álltak eddig. Az eljárás a hozzáértõk szerint szokatlan ugyan, de nem törvényellenes. Kivételesnek nevezhetõ viszont, hogy a megyei parancsnok, a szombathelyi Volán vámügynökségen hivatalos munkaidõ után állítólag személyesen adott utasítást a három gépkocsi vámkezelésére, és az is, hogy a bucsui határátkelõhelyen személyesen kísérte a három gépjármû vámkezelését. A kitüntetett figyelem felkeltette az újságírók érdeklõdését is, amire a következõképpen válaszolt a vámparancsnok: egy budapesti ismerõsöm kért arra - mondta a vámparancsnok -, hogy segítsem az autókat minél hamarabb átjutni a szabályszerû vámeljáráson.

Megjegyzem, hogy a személygépkocsikat október 3-ig a Rover kizárólagos hazai forgalmazója a Wallis Motor Kft. budapesti telephelyén tárolták és a Wallis Motor Kft. annak a Wallis-csoportnak a tagja, amelyik korábban a Tocsik-ügy kapcsán elhíresült Vektor Rt.- ben is rendelkezik (sic!). A Vám- és Pénzügyõrség parancsnoka is kifogásolnivalónak tartotta az eljárást és vizsgálatot rendelt el. A vizsgálat lezárult, ezért tisztelettel meg tudom kérdezni: mennyire gyakori ez az eljárás, hogy (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) személyesen vesz részt, törvénysértés történt-e a vizsgálat szerint, és kiderítette-e a vizsgálat, hogy ki és milyen befolyás alapján érte el, hogy a vámparancsnok személyesen vegyen részt az eljárásban? Várom a válaszát. (Taps).

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage