Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnökr Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Miniszter Asszony! Igen tisztelt Országgyûlés! Ennek az Országgyûlésnek az elõdje 1993 elején alkotta meg a '93. évi VI. törvényt az agrárpiaci rendtartásról. Ennek a törvénynek a preambulumában az Országgyûlés hangsúlyozza, hogy annak érdekében alkotja meg a törvényt, hogy - idézem -: "A piac szereplõi számára kiszámíthatóak legyenek lehetõségeik és esélyeik, továbbá a piacgazdaság jogi kereteit kiépítse, a szabályozott agrárpiacot megteremtse".

Igen tisztelt Képviselõtársaim! Ennek a törvénynek az egyik rendelkezése elõírja, hogy a földmûvelésügyi miniszter a szezonév kezdete elõtt három hónappal, illetõleg a naptári év kezdete elõtt három hónappal az úgynevezett garantált termékek árait hirdesse meg. Ezek közé tartozik az élelmezési búza, a kukorica, a vágómarha, a vágósertés és a tejnek az ára.

(14.50)

Október 1-jén kellett volna meghirdetni az állati termékek garantált árait. A földmûvelésügyi miniszter úr mind a kettõvel adós maradt. Több mint három hónap a mulasztás a búza esetében, és abban az országban, ahol a mezõgazdaságból olyan sokan élnek, és abban az országban, ahol igen sok mezõgazdasági nagyüzem vezetõje jelenleg országgyûlési képviselõ, és tanúsíthatja az általam elmondottakat, kirívó törvénysértés a véleményem szerint, hogyha egy miniszter nem teljesíti a törvényben elõírt kötelezettségét. Én úgy gondolom, hogy '93-ban ezt a törvényt azért alkotta meg az Országgyûlés, hogy valóban biztosítsa a termelõk számára a minimális garantált árakat és a piacnak azokat a feltételeit, amelyek mellett nem mehetnek tönkre.

Miután a miniszter úr elmulasztotta a garantált áraknak a közzétételét, én azért fordultam interpellációval a miniszterelnök úrhoz, hogy megkérdezzem, Magyarországon mit érdemel az a miniszter, aki törvényt sért. Nem jószándékúlag, hanem szándékosan. Ennek a mentségeit föl lehet sorolni, de a törvénysértés ténye az valóság. Ezért tisztelettel kérdezem most államtitkár ... miniszter asszonyt - elnézést, nagyon friss még a kinevezése, gratulálok hozzá -, hogy mit érdemel az a miniszter, aki törvényt sért jelenleg Magyarországon? Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage