Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Asszony! Mindenekelõtt köszönöm, hogy hat héttel ezelõtt elhangzott ígéretéhez híven visszatért a gyógyszertámogatás - egyébként örökzöld - témaköréhez. Mint ön elõtt is ismert, a 89/1990. kormányrendelet értelmében a társadalombiztosítási támogatással rendelhetõ gyógyszerek körét és a támogatás mértékét a népjóléti miniszter az Egészségbiztosítási Önkormányzat egyetértésével hirdeti ki.

A támogatás elveit az egészségbiztosítási pénztár és a Népjóléti Minisztérium szakemberei közösen kialakították. Az errõl szóló közlemény elsõ tervezete még tavasszal elkészült, ezt az Országos Gyógyszerészeti Intézet munkatársainak a bevonásával az Európai Unió követelményrendszerét figyelembe véve átdolgoztuk. Az Egészségbiztosítási Önkormányzat elnöksége azonban ebben az ügyben még nem foglalt állást.

Így képviselõ asszony kérdésére azt válaszolhatom, hogy a támogatás elveit kidolgoztuk, alkalmazzuk, az áralkuban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ezek szellemében jár el, a gyógyszerellátás szereplõi ezt a koncepciót ismerik, a közlönyben, hivatalos lapban történõ közzététel idõpontja az egészségbiztosító testületi állásfoglalásától függ.

Engedjék meg viszont, hogy élve az alkalommal ezúton is - természetesen a rendelkezésre álló idõkeretben - a teljesség igénye nélkül ismertessem a társadalombiztosítási támogatás megítélésének fontosabb szempontjait.

Elõször: ha a hatóanyag az alaplistán, tehát a 90 százalékos körben szerepel, és az ezt a hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek között hazai elõállítású és importkészítmény is található, valamint ezek egyenértékûek, továbbá a hazai olcsóbb, akkor a listán 90 százalékos támogatással a hazai elõállítású gyógyszer szerepel. Hazai gyártású a cég tulajdonosától függetlenül az a készítmény, amelynek elõállítása legalább részben magyar munkaerõvel hazai termelõbázison történik. Itt is egyébként az Európai Unió ajánlásai szerint járunk el.

Másodszor: amennyiben a hazai és importkészítmény ára azonos, vagy az importkészítmény olcsóbb, mindkét készítmény alaplistán marad.

Harmadszor: ha az importkészítmény ára olyan magas, hogy a 70 százalékos támogatási kulcs mellett is magasabb összegû támogatást élvezne, mint a hazai elõállítású a 90 százalékos támogatás mellett, akkor a belföldi elõállítású készítménnyel megegyezõ támogatási összeget kap. Így ebben a körben a támogatás valós szintje forintban kifejezve 70 százaléknál alacsonyabb lehet.

Negyedszer: fix összegû támogatásban azok a készítmények részesülnek, amelyeknek hatóanyaga azonos, alkalmazási módja megegyezik, gyógyszerformája hasonló és a törzskönyvezõ hatóság megállapította az egyenértékûséget. Itt a támogatás alapja a legalacsonyabb terápiás költségû termék százalékos támogatásának megfelelõ összeg.

Tisztelt Képviselõ Asszony! A közgyógyellátottak részére térítésmentesen rendelhetõ gyógyszerekrõl szóló 10/1995. népjóléti miniszteri rendelet mellékletében felsorolt gyógyszerek az alábbi rendezõ elvek érvényesülésével kerülnek a listára: az ambulánsan kezelhetõ és elterjedt betegségek gyógyítására szolgáló alapvetõ gyógyszerek legyenek elsõsorban hazai választékból és lehetõség szerint olyan gyógyszerkészítmények, amelyekkel a terápiás költség a lehetõ legalacsonyabb. A térítésmentesen rendelhetõ gyógyszerek körét évente a szakértõi bizottságok felülvizsgálják.

Végül engedje meg, hogy néhány adatról is tájékoztassam. Magyarországon több mint 3000 a törzskönyvezett és forgalmazott gyógyszerek száma. Ezek fele élvez társadalombiztosítási támogatást, a másik 50 százalék ugyanis csak kórházban alkalmazható, vagy recept nélkül is hozzáférhetõ, és ebben a körben a nemzetközi gyakorlatnak megfelelõen a biztosító nem nyújt támogatást. A támogatott mintegy 1500 gyógyszerkészítménybõl közel 700 patikaszer szerepel a közgyógyellátási listán, és további 300 a betegséghez kötötten 100 százalékos támogatást kap. Így a közgyógyellátottak a támogatott gyógyszerkör körülbelül kétharmadához térítésmentesen jutnak hozzá.

Kérem válaszom szíves elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage