Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Hogy mindjárt elöljáróban válaszoljak kérdésére, szeretném leszögezni, hogy összeegyeztethetõnek tartom az eljárást a jogállamiság elveivel Bs gyakorlatával. A továbbiakban ezt a válaszomat próbálom megindokolni.

Mirõl is van szó tulajdonképpen? Elõször is szó van két darab elvonásról. A 2096/1996. számú kormányhatározat a központi költségvetési szférában '96-ban megvalósuló létszámcsökkentések többletkiadásainak fedezésére egy céltartalékot képzett, amelyet a központi költségvetési szervek támogatásából történõ zárolással teremtett meg. Ennek a Bessenyei György Tanárképzõ Fõiskolára jutó összege 5,8 millió forint volt. Hozzáteszem, hogy az így képzett kormányzati céltartalékból minden felsõoktatási intézmény visszaigényelhetett támogatást az általa kezdeményezett létszámleépítések többletkiadásainak fedezetére, ami jelentõsen elõsegítette az intézmények racionális létszámgazdálkodását.

Azt is szeretném hozzátenni, hogy az elmúlt évben a Bessenyei Fõiskola 55 millió forintot igényelt és kapott vissza hasonló célú kormányzati tartalékból, 114 fõnyi létszámcsökkentése céljából.

A másik elvonás ugyancsak a kormány határozata alapján történt, és az 1995. évi költségvetéshez kapcsolódó pénzmaradvány-zárolást, valamint a pótköltségvetési törvényben elõírt tandíjbefizetési kötelezettséget rótta ki az intézményekre, ezek együttes összege a Bessenyei György Fõiskolán 28,7 millió forint volt. Az elvonások tehát, a költségvetési szférát érintõ kormányhatározatok végrehajtásából eredtek.

Ami a többlettámogatásokat illeti: a minisztérium, a költségvetési törvény alapján, több nevesített felsõoktatási célú fejezeti kezelési elõirányzattal rendelkezik, amelyekbõl az adott elõirányzat céljainak megfelelõ feladatok megvalósítására nyújt támogatást a felsõoktatási intézmények számára. Az egyik ilyen elõirányzat a felsõoktatási hallgatói képzési többlet, amelybõl a felsõoktatási intézmények a szeptemberi hallgatólétszám-növekedésükkel arányosan kapnak, normatív módon, mûködési többlettámogatást. 1997-ben ez az elõirányzat lett a felsõoktatási törvény által elõírt képzési elõirányzat, amely a felsõoktatás normatív finanszírozásának egyik forrása. A Bessenyei Fõiskola ebbõl az elõirányzatból a szeptemberi létszámnövekedés alapján részesült 10,6 millió forint támogatásban. A képviselõ úr által említett másik támogatást, a 9,5 millió forintot a fõiskola a felsõoktatási integrációs elõirányzatból kapta, amely a felsõoktatási intézményhálózat intézményeinek együttmûködését szolgáló programok támogatására szolgál.

Képviselõ úr ugyan nem említette, de én hadd említsem meg, hogy ezeken kívül a Bessenyei Fõiskola 1996 augusztusa óta - az interpellációban említett támogatásokon kívül - a felsõoktatási célú elõirányzatokból kapott további 1,2 millió forintot gyakorlóiskola támogatására, félmillió forintot kutatási pályázati támogatásként, 6,7 millió forintot a többlethallgató-létszám pénzbeli juttatásaira, 1,4 millió forintot a hallgatók köztársasági ösztöndíjára, 120 ezer forintot tankönyvtámogatásra, valamivel több mint 400 ezer forintot lektorok fogadására.

Tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Ház! Az elmondottak, úgy gondolom, rávilágítanak arra, hogy nincs szó húzd meg, ereszd meg politikáról, nincs szó a jogállami normák felrúgásáról. A minisztérium egyrészt végrehajtotta a költségvetési törvényekbõl adódó, zárolással járó kormányhatározatokat, másrészt a rendelkezésre álló felsõoktatási célú forrásokat a feladattal és a felsõoktatási célokkal összhangban elosztotta. Az elvonások idõpontja a kormányhatározatok idõpontjához, a támogatásoké a feladatok megkezdéséhez igazodik.

Szeretném hangsúlyozni, hogy az említett elvonásokat magunk is fájlaltuk, nehéz szívvel, a központi költségvetés és az intézményeik érdekét egyaránt szem elõtt kívánva tartani hajtottuk végre. Bízom benne ugyanakkor, hogy az intézmények által kapott többlettámogatásokat, sem amelyekrõl képviselõ úr megemlékezett, sem amelyeket most én soroltam fel, képviselõ úr nem ellenezte. Az, hogy ezeket az intézkedéseket nem egyszerre, mintegy nettó módon hajtottuk végre, az a számviteli és az államháztartási törvény elõírásaiból következik. Tehát ha más módon hajtottuk volna végre, az jelentette volna a jogállami normák felrúgását. Köszönöm a figyelmüket. Kérem a válasz elfogadását. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage