Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Hasonló tárgyban fordult az elmúlt hetekben szintén István József képviselõ úr kérdéssel hozzánk - tekintettel arra, hogy a tárcának az építésügyre vonatkozó szabályozás a feladata -, és mint ahogy ön is elmondta, ma az 1964. évi III. törvény az, amely hatályos, és ez teszi lehetõvé az építésügyi hatóságoknak rendezési tervek, építésügyi szabályok betartásának ellenõrzését, engedély nélkül vagy engedélytõl eltérõ módon végzett építési munkák megelõzése, megakadályozás a feladata. Ez természetesen a települési jegyzõk hatáskörébe tartozik.

1995-ben egy február 24-én kiadott környezetvédelmi tárcarendelet tartalmazza az építésügyi hatósági ellenõrzés részletes szabályait, vizsgálati szempontokat, a többi között azt, hogy az építtetõ jogerõs építési engedély birtokában folytatja-e tevékenységét. Természetesen vonatkozik az üdülõterületekre is. A jogszabályi háttér tehát ma is adott. Ma az országban mintegy 1400 elsõfokú építésügyi hatóság van, különbözõ felkészültségû és képzettségû munkatárssal. A hatósági fórumrendszer ilyen mértékû széttagoltsága és a kedvezõtlen személyi feltételek mellett országosan is az építési rend és fegyelem fellazulása a jellemzõbb.

A kormány azonban elfogadta - és már a parlament elé terjesztette - , feltételezhetõen a képviselõ úr is ismeri az épített környezet alakításáról és védelmérõl szóló törvényjavaslatot, amely egyrészrõl rögzíti az elsõfokú építési hatósági jogkört, melyet mintegy 140 megyei jogú városi, városi, fõvárosi, önkormányzat jegyzõjéhez telepít, másrészrõl elõírja az elvi építési, építési és használatbavételi fennmaradási engedélyezési eljárás döntésre való elõkészítését, végrehajtását és természetesen az ellenõrzését is, és hogy ezt csak és kizárólag felsõfokú szakirányú képesítéssel rendelkezõ személy végezheti. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) Mindezzel természetesen megoldódnak azok a problémák is, amelyet képviselõ úr említett. Köszönöm a szót.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage