Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselõtársaim! Államtitkár Úr! 1995 szeptemberében a Magyar Demokrata Fórum levéllel fordult a miniszterelnök úrhoz, mely levélben sérelmeztük a kirívóan magas adótartalmát a háztartási tüzelõolajnak.

Miniszterelnök úr levelébõl idéznék egy részt 1995 novemberébõl: "Megállapodás született a Magyar Köztársaságnak biztosított 500 millió márkás német hitelprogramról is; a szándékok szerint ennek egy része éppen az olajtüzelés kiváltásához fog támogatást nyújtani az erre rászoruló családoknak." Ezt követõen háromszor kérdeztem rá a végrehajtás mikéntjére. Az utolsó választ ön adta meg, államtitkár úr, talán még július-júniusban. A válasz így szólt: "Készül egy hitelkonstrukció, melynek az a lényege, hogy a lakótelepi panel és egyéb iparosított területek energiatakarékos rekonstrukciójához kedvezõ feltételekkel hitelforrás áll majd a lakosság rendelkezésére." Államtitkár urat idézném tovább: "Ennek alapja a német szövetségi kormány garanciájával ellátott hitelkeret, mely költségvetési forrásból finanszírozott kamattámogatással egészül ki. A kormány döntött arról, hogy a fenti hitelrendszer kibõvítését meg kell vizsgálni annak érdekében, hogy azt azok is igénybe vehessék, akik a háztartási tüzelõolajra épülõ fûtést akarják más, energiatakarékos fûtési módra kicserélni." Ezt követõen meglepõdve hallottam államtitkár úr válaszát 1996. október 1-jén (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.), amikor egy képviselõtársunk rákérdezett ismételten a támogatásra, és ebben a válaszban már csak az 1997. évi költségvetési támogatási rendszerre hivatkozott az államtitkár úr.

Tisztelettel megkérdezem: létezik-e a hitelkonstrukció, illetõleg milyen formában részesedhetnek az állampolgárok az 500 millió márkás német hitelbõl? Köszönöm szépen, és most kettõ perc, tisztelt elnök úr! Köszönöm. (Taps az ellenzékiek oldaláról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage