Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSÉPE BÉLA (FGKP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr!

Kérdésem a Magyarórvári Timföld és Mûkorund Kft. privatizációjára vonatkozik. A Hungalu Magyar Alumíniumipari Rt. 1995. szeptemberében pályázatot írt ki a Magyaróvári Timföld és Mûkorund Kft. üzletrészének megvásárlására. Ezt egy konzorcium nyerte el, és pedig az Altus Befektetési és Vagyonkezelõ Rt. valamint a GPS Vagyonkezelõ és Gazdasági Tanácsadó Kft. által alapított konzorcium.

Az ügy kapcsán olyan kérdések fogalmazódnak meg, melyeket itt, ebben a mûfajban föl szeretnék tenni. Éspedig: a pályázati kiírásnak az utolsó auditált mérlegadatokat kell-e tartalmaznia? Az elbírálást végzõ, úgynevezett privatizációs értékelõ bizottság összetételének igazodnia kell-e a pályázati kiírásban elõírtakhoz? Az elbírálás után lehetséges-e a pályázati árnak, a pályázati biztosítékokkal és feltételekkel összefüggésben történõ módosítása, tehát amikor azok is módosulnak? Lehetséges-e a biztosítékoknak és a kötelezettségvállalásoknak az adás-vételi szerzõdésen kívüli szabályozása?

Államtitkár Úr! Úgy gondolom, hogy ha az elsõ két kérdésre a válasz igen lesz, az utolsó két kérdésre pedig a válasz nem lesz, ebben az esetben komoly aggályok merülnek fel a szóban forgó privatizációt illetõen. (Az elnök pohárkocogtatással figyelmeztet az idõ leteltére.) Kérdezem ezért valamennyi privatizációs ügylet tisztasága érdekében, szabályos volt-e a Magyaróvári Timföld és Mûkorund Kft. privatizációja? Bocsánat.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage