Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm, Elnök úr a szót. Két ügyrendi kérdésben is kértem szót. Az egyik: elhangzott a belügyminiszter úr részérõl a mai napon egy súlyos tévedés. Majd azt követõen a tévedését korrigálta belügyminiszter úr, és elnézést kért tõlem, amelyet én természetesen elfogadok, de miután a belügyminiszter úr akkor, amikor a "Fradi vagy Fridi"-vel kapcsolatos kérdésemet feltettem, mégiscsak a tényeket illetõen, az ország lakosságát félrevezette. Úgy tett, mintha az általam adott adatok nem lennének helyesek, és én 7,2 millió forintról beszéltem, ahelyett, hogy az általa helyesnek vélt, amit késõbb, utólag, az õ bocsánatkérõ kijelentésébõl is kitûnt, 7200 milliárd forintos téves adat közlése lett volna (Közbeszólások a kormányzó pártok padsoraiból: 7,2 milliárd!) a helyes. Én úgy gondolom, hogy végül is akkor, amikor a belügyminiszter úr elismerte, hogy az én adataim voltak a helyesek a 7,2 millió forintos adat, akkor ezzel csak részben tisztázódott a kérdés, ezért én be kívánom csatolni - a Házszabály 65. § (2) bekezdése értelmében - a jegyzõkönyvhöz a Magyar Televízió Részvénytársaság elnökének, Peták Istvánnak a faxát, amelyet az én idõközben történt, telefaxon történt kérésemre megküldött. Ennek értelmében a Fradi-meccs élõ közvetítéséért a jogot megvásárló cég 48 ezer USA-dollárt kért, tehát az általam mondott 48 ezer dolláros adat volt a helyes, nem pedig a belügyminiszter úr által mondott 48 millió dolláros adat. Ezért ezt a jegyzõkönyvhöz mindjárt becsatolom.

A másik ügyrendi észrevételem az interpellációkkal kapcsolatos, nevezetesen az interpellációkkal kapcsolatban fontos hivatkozni a Házszabály 115. § (3) bekezdésére, amely tartalmazza, hogy valamennyi képviselõcsoport számára lehetõvé kell tenni, hogy legalább egy általa benyújtott interpelláció és kérdés tárgyalására sor kerüljön.

Az elnök úr helyesen adott végül is a Független Kisgazdapárt számára lehetõséget három interpelláció elmondására, azonban a negyedik interpelláció elmondásával kapcsolatban, arra kell hivatkoznom, hogy a Független Kisgazdapárt nem számíthatott arra, hogy a Kisgazdapárttal szembeni elvárások négyszer akkorák, mint a 209 fõs MSZP-vel szemben. (Taps az FKGP padsoraiból.) Mi a háromszoros elvárásnak eleget tudunk tenni, tehát teljesítünk annyit, minthogyha 627 képviselõ állna a másik oldalon. (Moraj a kormányzó pártok padsoraiból.) De azért ne kívánja, elnök úr, hogy mi arra számoljunk, hogy ehhez még hozzátegyünk 209 képviselõt.

Tehát ezt az interpellációs felkérést illetõen, én úgy gondolom, hogy elnök úrnak tájékoztatnia kellett volna a közvéleményt, hogy a valamennyi képviselõcsoport rendelkezésére álló egy interpelláció feltételének lehetõségét ki nem használó képviselõcsoportok miatt került a Független Kisgazdapárt ilyen helyzetbe, tehát a Kisgazdapárt az általa elmondott három interpellációval messze túlszárnyalta az MSZP-nek a teljesítõképességét. (Moraj az MSZP padsoraiból.) Ezért ne ránk tessék ezt hátrányként az ország nyilvánossága elõtt úgy feltüntetni, mintha itt valamiféle kisgazda hiányosságról lett volna szó.

Én arra kérem az elnök urat, hogy a Házszabály ilyen rendelkezése, ha így felmerül - senki nem vitatja, ez egy váratlan helyzet volt, - de akkor is, a tárgyilagosság kedvéért, szíveskedjék ismertetni a házszabályi rendelkezéseket, és akkor nem fog a Kisgazdapárt kedvezõtlen színben feltûnni.

Most pedig engedje meg, hogy becsatoljam a jegyzõkönyvhöz Peták István elnök úr levelét annak bizonyítására, hogy valóban 48 ezer dollár lett volna a New Castle-Fradi meccsnek a közvetítõi (Sic!) díja. Köszönöm a türelmüket. (Taps az FKGP padsoraiból.)

(Dr. Torgyán József a gyorsírók asztalához megy, és átnyújtja a jegyzõkönyvvezetõnek az említett iratot, majd meggondolván magát, Kuncze Gábor belügyminiszter úrhoz lép, és bemutatja neki a faxot. Ezután ismét a gyorsírók asztalához lép és a jegyzõkönyvvezetõ kezébe adja az iratot.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage