Rockenbauer Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

ROCKENBAUER ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Képviselõtársaim! Az elmúlt két évben volt egy pillanat, amikor úgy érezhettük mindannyian, hogy a nemzet sorsában való kérdésekben, a politikai élet szereplõi között sikerül megtalálni a konszenzust. Ez a pillanat, ez a magyar-magyar csúcs zárónyilatkozatának aláírásának pillanata volt. Ekkor mindannyian úgy érezhettük, hogy a politikai élet szereplõi felül tudnak emelkedni vitáikon, szûkös pártérdekeiken és a nemzet sorsáért képesek közösen cselekedni.

Ezt a zárónyilatkozatot, akkor aláírták a politikai pártok, aláírta a külügyminiszter úr és aláírták a határon túli magyar szervezetek legitim képviselõi.

Ennek a gondolatnak a jegyében fogalmaztuk meg képviselõtársaimmal azt a határozati javaslatot, ami nem más, mint ennek a záródokumentumnak egy határozati javaslatba való átformálása, de szóról-szóra megegyezõ szöveggel.

Mikor ezt a gondolatot megfogalmaztuk, akkor úgy gondoltuk, hogy meg kell kérdeznünk az illetékeseket is. A pápai, második magyar- magyar csúcs résztvevõi, tehát a határon túli szervezetek mindegyike, Tõkés Lászlótól Markón keresztül Duray-ig, mindenki úgy gondolta, hogy szükséges és helyes megtennünk ezt a lépést. Szükséges és fontos, és értük való tett, hogyha ezt a zárónyilatkozatot parlamenti országgyûlési határozati javaslattá emeljük.

Ezt a gondolatot azóta támogatta a Magyarok Világszövetsége is. Õk is arra kérik az Országgyûlést, hogy támogassák ezt a javaslatot.

Tisztelt Képviselõtársaim! A határokon túli magyarok közössége úgy érzi, hogy a román-magyar alapszerzõdés után a kormány cserbenhagyta õket. Nem tehetjük meg, hogy úgy érezzék, hogy a magyar parlament is cserbenhagyja õket. Kérem, szavazzák meg a javaslat tárgysorozatba- vételét. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage