Mustó István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MUSTÓ ISTVÁN (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Meg vagyok gyõzõdve arról, hogy ebben a Házban nincs senki, aki ne viselné szívén a határon túli magyar kisebbség létkérdéseit. Azt hiszem, érdemben mindnyájan egyetértünk ezzel a kötelezettségvállalással, az elõterjesztõk szándékával, az indítvány tartalmával. A kérdés nem az, hogy jó-e a szándék, hanem az, hogy alkalmas-e az eszköz. Itt bizonyos kétségek merülnek fel, éspedig három okból.

Elõször; nem világos, ki a címzett, kihez szól az üzenet. Nemcsak a határon túli magyar kisebbséghez, hanem Romániához is, Szlovákiához is, a Nyugathoz is és a világ közvéleményéhez is. Az úgynevezett magyar-magyar csúcs egy dokumentumot hozott lére, amelyet a külügyminiszter a kormány nevében aláírt. Ha most egy hasonló szövegû határozat születne, ez azt a benyomást keltené, hogy ezt a nyilatkozatot Magyarország nem tekinti kellõ politikai súlyúnak. Ezzel a kormányzat tekintélyét és politikai súlyát aknáznánk alá.

Másodszor; mi lenne a hatása egy ilyen határozatnak? Romániában, Szlovákiában ez felerõsítené a magyarellenes hangulatot. Tehát pontosan azt érnénk el vele, amit elkerülni szeretnénk. Nyugat- Európában feltétlenül negatív reakciót váltana ki, mint ahogy negatív reakciót váltott ki a magyar-magyar csúcs határozathozatala is.

Harmadszor; a határozati javaslat közjogilag nemcsak megkérdõjelezhetõ, hanem, mondhatnám azt, hogy lehetetlen. Az a kitétel, hogy az Országgyûlés megerõsíti, hogy a magyar parlamenti pártok felvállalják a határozati javaslatban foglalt kötelezettségeket, közjogilag értelmetlenek. A magyar Országgyûlésnek semmiféle hatásköre nincs, hogy jogi értelemben kötelezettségeket vállaljon azért, amit a parlamentben képviselt vagy a parlamenten kívüli pártok...(Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.)... vallanak vagy nem vallanak, vállalnak vagy nem vállalnak.

(17.00)

Az Országgyûlés nem írhat elõ, nem fogalmazhat meg semmit a politikai pártok nevében. (Az elnök pohara megkocogtatásával figyelmeztet az idõ leteltére.) Tisztelt Képviselõtársaim! Egy utolsó mondat. Tudom, tudjuk, hogy a határozati javaslat elõterjesztõjét a jó szándék vezette. Ezt nem vonjuk kétségbe, de hangzatos nyilatkozatok helyett, szimbolikára alapuló nyilatkozatok nem pótolják a kislépések konkrét, gyakorlatias külpolitikáját, amely közelebb vezethet a célhoz, mint ilyen határozatok. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage