Orosz Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Torgyán úr két önálló indítványt nyújtott be. Tökéletesen igaz: tartalom és forma egységben van; mindkettõ vonatkozásában ez az egység a nagyvonalú semmitmondással egyenértékû. Juhász képviselõtársam pontosan fogalmazott: tegye föl kérdésként és erre választ ad. Az illegális ügyeknek a természete, hogy azt a kormány vélhetõleg nem tudja felmérni. Ezen túlmenõen ma egyetlenegy jogszabály sem írja elõ kötelezõ erõvel azt, hogy a földhasználati viszonyokat regisztrálják. Úgy gondolom, hogyha erre irányulna a kezdeményezés, azzal teljes mértékben egyet lehet érteni. Torgyán képviselõtársam jogászember, pontosan tudja, hogy lehetetlenre kívánja fölszólítani a kormányt.

Hozzá kell tenni, hogy a tartalom és a forma egysége a használat, már hogy a szóhasználatban is jelen van. Ebben az országgyûlési határozati javaslatnak az indokolás részében szerepel egy olyan kitétel, miszerint a termõföldterület csökken, és alapvetõen ennek oka ez a bizonyos zsebszerzõdési rendszer.

Tisztelt Képviselõtársaim! 1991-ben 8,227 millió hektár termõterület volt Magyarországon, ma ennek a mértéke 8,01 millió hektár. Az igazi és tragikus csökkenés '91-tõl '92-re következett be, amikor a már említett 8,2 7,9 millió hektárra csökkent. Vélhetõleg tehát az országgyûlési határozati javaslat kidolgozásakor alapvetõ tényeket nem vettek figyelembe. Úgy gondolom, hogy ami feladat, az elsõsorban a földhasználat jövedelmezõségének a megteremtése, és alapul fekvõ kérdés a zsebszerzõdések feltárására, a föld, az illeték és az adótörvények összehangolt módosítására lesz az orvoslás. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) Van ilyen javaslat a személyi jövedelemadó törvényben, kérem képviselõtársaim tájékozódjanak és majdan ott azt támogassák. Ezt a javaslatot azonban támogatni nem lehet. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage