Juhász Pál Tartalom Elõzõ Következõ

JUHÁSZ PÁL (SZDSZ): Jöjjön Tímár úr. Köszönöm, elnök asszony. Bekapcsoltak itt közben, azért szólok én. Köszönöm, elnézést. Legalább így Tímár úrnak reagálni is lehetõsége lesz. Míg az elõzõ határozati javaslattal szemben azt mondottam, hogy sajnos, nem tudjuk támogatni, mert azért abban van egy olyan elem, amire valóban szükség lenne, hogy legyen már egy rendes magyar gazdalajstrom, ezért kell a jövedelemadó- törvényt módosítanunk, ezért kell a kamarai dolgokat sokkal komolyabban venni, hogy végre egy ilyen megcsinálható legyen; addig a másik javaslatra azt kell mondanom, hogy attól rettegek, azt nem lehet támogatni.

Ugyanis kétféleképpen érthetõ a szöveg. Vagy úgy értjük, hogy a kormány tegyen meg mindent, hogy érvényes tulajdonszerzés külföldi esetén ne történhessék, vagyis a kormány büntesse meg azt, aki törvényt szeg és bejegyeztetne földhivatalnál tulajdont, külföldi tulajdont. Ez állandó kötelessége a kormánynak, ügyészségnek, földhivatalnak, mindenkinek, hogy a törvényszegést azonnal jelentse, verje orrba azt, aki törvényt szeg.

Ha ennél szélesebben értjük, és úgy értjük, hogy mindenféle külföldivel való földhasználat ellen lépjen föl a kormány, akkor, sajnos, törvénytelenségekbe kényszerítenénk bele a kormányt. Ugyanis itt kétféle eljárás van, kérem, ezekben a szerzõdésekben. Egyik az, amire nyugodtan mondhatja Torgyán úr, és mi is mindnyájan, hogy úgyis eleve érvénytelen, mert az tulajdonképpen adásvételi szerzõdés, csak nincs bejegyezve. Nincs bejegyezve, érvénytelen, ha késõbb be akarja jegyeztetni, akkor se teheti meg, mert eleve érvénytelen.

A másik csoport azonban nem ez: bérleti szerzõdések vagy egyéb bonyolult együttmûködési szerzõdések. És akkor mi most azt várnánk el a kormánytól, hogy az állampolgár önmagával és tulajdonával, annak használatáról ne rendelkezhessék, mert ha õ úgy használja a tulajdonát, hogy közben idegennel mûködik együtt, akkor most ellenségnek tekintsük? Egyszerûen arról van szó, hogy a Kisgazdapárt, amely '93-ig élesen liberális és jogállami volt, fejére esett, és most szembemegy a jogállammal. (Derültség, taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage