Orosz Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót. Javaslom az igali tsz- elnöknek, hogy forduljon ügyvédhez, és ajánlom neki Torgyán doktort, aki pontosan elmondta, hogy egy érvénytelen szerzõdésnek mi a következménye, vélhetõleg orvosolni fogja.

(17.40)

Ehhez azonban nem kell országgyûlési határozati javaslat. Arra a kérdésre, hogy föl kívánja-e bárki számolni ezt a helyzetet, egyértelmûen válaszoltam az elõzõ indítvánnyal összefüggésben. Igen. Kormánypárti képviselõk terjesztették be azt a módosító indítványt, amely ezen a helyzeten - és reálisan is - változtatni kíván.

A következõ észrevételem, hogy bizony, szükséges a földtörvény módosítása. De egy betartható földtörvényre van szükség. Nem szajkózni kell a tilalmakat, hanem nagyon határozottan ellenõrizhetõ korlátokat kell beletenni, és ebben az esetben reálisak azok a várakozások, amik a földtulajdon-viszonyok rendezése felé mennek. Ezen túlmenõen persze az is fontos lenne, hogy a leendõ nemzeti földtulajdonosok számára legyenek olyan anyagi és jogi preferenciák, amikkel reálisan inkább õk, nem pedig esetleg külföldi vetélytársaik juthatnak a földhöz.

De engedtessék meg, hogy utaljak a határozati javaslat indoklásának egy részére. Kisgazda képviselõtársam, frakcióvezetõ pártelnök úr "torz birtokstruktúráról" beszél. Nem tudom, mi nem tetszik neki. Sok minden nekem se tetszik. Többek között nem tetszik nekem, hogy olyannyira szétaprózódott tulajdoni struktúra alakult ki, ami ma már szinte lehetetlenné teszi többek között a használati viszonyok pontos regisztrálását, vagy nagyon költségessé teszi. Egyáltalán: átláthatatlanok a használati viszonyok. Ezt helyére kell rakni. Amennyiben erre gondolt, ezzel egyetértek.

De én arra is gondolhattam, hogy arra a torz birtokstruktúrára gondolt, ami például 1995-ben úgy nézett ki, hogy a gazdasági társaságok használták a szántóterület 18,7 százalékát, a szövetkezetek a 33,1 százalékát, az egyéni gazdaságok és a lakosság más csoportjai 48,2 százalékát. Talán ez a 48,2 bántja a kisgazdákat? Ezt ajánlom a szavazóik figyelmébe. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártiak oldalán.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage