Selmeczi Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

SELMECZI GABRIELLA (FIDESZ), a napirendi pont elõadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Szokatlan, szinte járatlan útra tért az Országgyûlés, amikor elõbb napirendjére tûzte, majd megtárgyalta két ellenzéki képviselõ törvényjavaslatát, és végül ma már a javaslat módosító indítványainak szavazására is sor kerül. Ez az út szinte példátlan a demokratikusan választott magyar Országgyûlés elmúlt 6 éve során.

Mi is történt valójában? A Fidesz parlamenti képviselõcsoportja már az év elején felismerte, hogy a veszélyes küzdõ ebekre, harci kutyákra, különösen a pitbull terrierekre vonatkozó jogi szabályozás részben hiányos, részben nem elégséges. A társadalomban ezek a kutyák, helyesebben a felelõtlen kutyatartási mód félelemérzetet kelt, amelynek oka az elszaporodott, sokszor tragédiához vezetõ ilyen kutyák által okozott balesetek. Ezért nyújtottuk be Kövér László képviselõtársammal a nyár elején képviselõi önálló indítványunkat.

Mit szerettünk volna elérni? A jelenleginél szigorúbb szankciókat, amelyek valódi visszatartó erõt jelentenek. Ezt a visszatartó erõt a büntetõjog erejében és a veszélyes kutyákat tartók szigorú polgári jogi felelõsségében láttuk. Azt szerettük volna, hogy a veszélyes ebek behozatali, tenyésztési tilalma és az állatviadalok tilalma mellett a veszélyes ebek tartása is csak szigorú feltételek esetén legyen megengedett, és a szabályozás terjedjen ki a veszélyes ebek keverékeire is. A szabályozási javaslattal a parlament szinte valamennyi pártja egyetértett és zöld utat engedett annak a Házban.

Ezt a támogatottságot érzékelve és értékelve úgy gondoljuk, hogy az esetleges szakmai vitákat már elõzetesen egy hétpárti megbeszélés keretében tisztázzuk. A mai szavazás éppen a hatpárti megegyezés eredményeit hivatott tükrözni. Mind Lövey László és Pozsgai Balázs az MSZP, Puha Sándor az SZDSZ, Medgyasszay László az MDF, Rubovszky György a KDNP, Kónya Imre az MDNP részérõl olyan konstruktív módon vett részt a hatpárti megállapodásokon, hogy már ott és nem a plenáris ülésen zajló vitában sikerült minden szakmai kérdésben egyezségre jutnunk és közös módosító indítványokat tennünk. Ez az oka annak, hogy ma elegendõ lesz egyetlenegy szavazattal döntenünk a módosító indítványokról. Természetesen ehhez szükség volt Baraczka Róbertné helyettes államtitkár asszony, vagyis a Belügyminisztérium, illetve az Igazságügyi Minisztérium szakmai segítségére és a kormány, különösen a belügyminiszter úr politikai támogatására is.

Ami a vitákat illeti, én a hatpárti tárgyalásokon folyó vitákra a fenti okok miatt nem szeretnék kitérni. Elég, ha annyit jegyzek meg, hogy ezek a viták a teljes konszenzus jegyében zajlottak, és minimum 5 párt egyetértése kellett egy-egy javaslat módosító indítvánnyá éréséhez. Még a hatpárti módosító indítványokat alá nem író Független Kisgazdapárt javaslatát is figyelembe vettük. Puha Sándor módosító javaslatát, mely a hatósági állatorvosok helyett bármely állatorvosnak megengedte volna a veszélyes ebek tetoválását, azért nem tudtuk támogatni, mert éppen a hatpárti, saját maga által is aláírt megállapodással ellentétes megoldást javasolt. Hasonló okok miatt nem volt támogatható a közrendvédelmi bírságra vonatkozó javaslata sem, mert egy olyan új jogintézményt kíván bevezetni, amely véleményünk szerint nem illeszthetõ a törvénybe, sem szakmai okok miatt, sem azért, mert nem élvezte a hatpárti támogatottságot.

Tisztelt Képviselõtársaim! Miért kérem, hogy támogassák a módosító javaslatokat? Azért, mert a módosító javaslatok megõrzik az eredeti javaslat tartalmát, biztosítják a veszélyes kutyákat jogszabály- ellenesen tartókkal szemben a szigorú szankciókat, a hatékony állami fellépést, és ezáltal a közrend és közbiztonság érdekeit szolgálják, és csak olyan változtatásokat tartalmaznak, amelyek a hatékony végrehajtást és ellenõrzést szolgálják.

Mire szeretném még felhívni a figyelmet? A javaslat beterjesztésekor már utaltam rá, hogy a veszélyes ebekkel kapcsolatos problémákat csak a parlament és a kormány együttesen tudja megoldani. Ma, illetve a jövõ héten az Országgyûlés eleget tesz saját feladatának, de ezzel a probléma még nem oldódik meg. Szükség van arra, hogy a törvénnyel egy idõben hatályba lépjen az a kormányrendelet, amely majd a törvény végrehajtását szolgálja. Szükség van arra, hogy a törvény végrehajtásában a különbözõ állami szervek, elsõsorban a települési jegyzõk, a hatósági állatorvosok, a közigazgatási hivatalok hatékonyan közremûködjenek. Szükség van arra is, hogy mindazokkal szemben, akik majd nem a jogkövetõ magatartást választják, a hatóságok szigorúan fellépjenek. És itt nemcsak a nyomozóhatóságokról van szó, hanem az ítélkezési gyakorlatról is. És persze szükség van arra is, hogy a sajtó ez ügyben az eddigiekhez hasonlóan továbbra is megfelelõ segítséget nyújtson a nyilvánosság biztosításával. És itt most elsõsorban a sajtó tájékoztató szerepére gondolok. Arra, hogy a törvény és a majdani kormányrendelet szabályainak megismerését tegye lehetõvé az érintettek számára.

Tisztelt Képviselõtársaim! A bevezetõmben azt mondtam, hogy szokatlan, szinte járatlan útra tért az Országgyûlés akkor, amikor egy ellenzéki képviselõk által benyújtott javaslatból alkot törvényt.

(A jegyzõi széket dr. Trombitás Zoltán helyett dr. Kiss Róbert foglalja el.)

Én nem hiszem, hogy egy parlamentáris demokráciában az lenne a mindennapos, hogy a kormányzat helyett ellenzéki képviselõk javaslatai alapján születnek a törvények. Azt azonban hiszem, és abban joggal bízom, hogy a jövõben egyre ritkább lesz az, hogy egy jó ellenzéki kezdeményezés csak presztízsokok miatt nem kap támogatottságot. A napirenden lévõ javaslat számomra azt bizonyítja, hogy nem illuzórikus az, hogy kormányzat és ellenzék együttmûködik egy jó ügy érdekében. Ebben a reményben kérem ezért, hogy a módosító javaslatokat szavazatukkal támogassák. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage