Kristóf István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KRISTÓF ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! A T/3148. számú törvényjavaslat 28. §-ának (1) bekezdése rendelkezik a hiteles másolatért fizetendõ szolgáltatási díj mértékérõl, mely szerint ezért alkalmanként 1000 forintot kell fizetni. Maga az emelés mértéke - tekintettel arra, hogy jelen pillanatban a tulajdonilap-másolat 200 forintba kerül - elég jelentõsnek tûnik, az 500 százalékos emelés eléggé kivételes és rendkívüli. Mindezek ellenére én a magam részérõl ezt az emelést el tudom fogadni, ha kissé nehezen is, figyelemmel arra, hogy az így keletkezett bevétel milyen célokra, nevezetesen az ingatlan- nyilvántartás korszerûsítésére fordítandó.

Van azonban egy tisztázatlan, rendezetlen kérdés - véleményem szerint -, nevezetesen az, hogy ez bruttó avagy nettó összegben Brtendõ? Nevezetesen, hogy ezt az 1000 forintot az általános forgalmi adó terheli-e? Ez magából a javaslatból nem derül ki. Eligazít bennünket azonban az általános forgalmi adóról szóló törvény, amely kimondja, hogy a szolgáltatások a külön meghatározott kivételeket nem tekintve áfaköteles tevékenységek. Ha ezt a rendelkezést alkalmaznánk, összhatása a szolgáltatási díjra az lenne, hogy egy hiteles tulajdonilap-másolatért 1250 forintot kellene fizetni. Úgy érzem, hogy ez már túlhaladja azt a mértéket, amely egyszeri lépésben elfogadható és támogatható, ezért kapcsolódó módosító indítványt adtam be e törvényhelyhez, amely deklarálná ennek áfamentességét.

Bízom abban, hogy javaslatom elnyeri az elõterjesztõ, illetve képviselõtársaim támogatását. Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage