Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Rendkívül megtisztelõ volt számunkra, hogy Bauer Tamás közel 10 percen keresztül foglalkozott a Fidesz véleményével és programjával a költségvetési vezérszónoklatok között.

Én megértem õt, kétszeresen is nehéz helyzetben volt, amikor a Fideszre kellett reagálnia. Egyrészt a Fidesznek van jövõ képe, van programja, van elképzelése arról, hogy az ezredfordulón a magyar társadalomnak, a magyar gazdaságnak milyen irányban kellene haladnia.

Az SZDSZ-nek nincs ilyen programja. Egy választási programja volt '94-ben, amit azonban azóta az idõ - finoman fogalmazva - megevett.

Másrészt nehéz helyzetben volt Bauer Tamás, és ezért is kellett 10 percen keresztül ellenzéki vélemények bírálatára fecsérelnie az idejét, hiszen a kormány elõterjesztése mellett igazán nehéz érvelni. Nehéz érvelni amellett, hogy a kormány ebben a költségvetésben is folytatja a korábbi idõszak hagyományait, a jóléti kiadások fokozatos leépítését, a szociális, oktatási rendszerek intézményének szûkítését, az itt dolgozóknak a leépítését.

És mindemellett persze ebbõl a költségvetésbõl is kiderült, hogy a gazdaság stagnál, a gazdaság igazából nem igazolja vissza azokat a hihetetlenül optimista jóslatokat, amelyeket a kormány a korábbi idõszakban is megfogalmazott. Én tehát azt hiszem, hogy Bauer Tamás érthetõen volt nehéz helyzetben. Érthetõen kellett azzal foglalkoznia, amit az ellenzék kritikaként megfogalmazott.

1994-ben az SZDSZ választási szlogenje az volt, hogy: "szívvel, ésszel, tisztességgel". A tisztességgel; látjuk, hogy mi történt a Tocsik-botrány után. Az ésszel, a szakértelemmel egyre kevésbé találkozunk kormányzati elõterjesztésekben. Tehát marad a "szívvel" szlogen ebbõl a hármas jelszóból. Én azt hiszem, hogy Bauer Tamás szívvel elmondott beszéde egy dologról árulkodik - pusztán arról -, hogy szívbõl utálja a Fideszt, szívbõl utálja az ellenzéket. Ez azonban, azt hiszem, hogy kevés ahhoz, hogy egy reális és megalapozott kormányprogram folyjon ebben az országban.

Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage